TYSKLAND
DATATRUBBEL SKAPAR OSÄKERHET OM NEDGÅNG I EKONOMIN (Direkt)

2024-09-23 08:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dataproblem gör det just nu extra ovisst hur allvarlig nedgången i den tyska ekonomin verkligen är.

Det rapporterar Financial Times.

Den tyska statistikmyndigheten, Destatis, har under en längre tid ställt in publiceringen av några viktiga indikatorer.

Bland annat har detaljhandeln inte rapporterats sedan aprilutfallet och myndigheten har även inte kunnat uppdatera intäkter från tjänstesektorn, hotell- och restaurang och nöjessektorn, bilhandlare och verkstäder.

"Det fanns tidigare vissa aspekter i livet som man bara kunde lita på, och det faktum att officiell statistik publicerades i tid var en av dem — inte längre," sade Jörg Krämer på Commerzbank, och tillade att dessa data är viktiga för investerare och beslutsfattare.

Destatis uppger att problemen orsakats av IT-problem men också en komplex metodologisk förändring i EU:s företagsstatistik i ett försök att öka noggrannheten.

Underlaget för att beräkna privatkonsumtionen har därmed blivit bristfälligt. Vid beräkningen av BNP för andra kvartalet användes preliminära skattedata som underlag, vilket minskade med 0,2 procent från föregående kvartal, mer än totala BNP som minskade med 0,1 procent.

Destatis tror ändå inte att det definitiva utfallet behöver revideras så mycket, och förhoppningen är att kunna återuppta normal publicering i slutet av september eller början av oktober.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -