C Worldwide Healthcare Select ökade 1,7 procent i augusti - god utveckling för hälsovårdssektorn (Finwire)

2024-09-23 16:09

Fonden C Worldwide Healthcare Select steg 1,7 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 19,5 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltarna Mikael Svensson och Ulf Arvidsson.

I augusti uppvisade de globala marknaderna blandade resultat, där MSCI World Index steg medan Nasdaq 100 sjönk i lokala valutor. Inledningen av månaden präglades av betydande turbulens, med en kraftig ökning av VIX, som drevs av bredare marknadsoro kring en amerikansk recession och förändrade förväntningar kring Federal Reserves policy.

Hälso- och sjukvårdssektorn utvecklades överlag bättre än den bredare marknaden, med särskilt stark utveckling inom läkemedel, vårdinrättningar och sjukvårdsmaterial. Sektorns uppgång motverkades dock delvis av nedgångar inom hälsovårdsdistributörer och life science-verktyg.

Bland de bolag som bidrog positivt till utvecklingen fanns bland annat Exact Sciences, Natera och Astra Zeneca. De två förstnämnda levererade goda kvartalsrapporter under månaden och Astra Zeneca steg efter höjda förväntningar kring data för Dato-Dxd.

Negativa bidrag till utvecklingen kom från Outset. Bolaget missade försäljningsestimaten för kvartalet och sänkte guidningen för året väsentligt med hänvisning till en utdragen försäljningsprocess på grund av större och mer komplexa kunder. Även Krystal Biotech och Novocure föll.

Under månaden ökade man positionerna i Neurocrine och Align något. Positionerna i Inuitive Surgical, Astra Zeneca, Glaukos och Vertex minskades något efter en stark utveckling. Förvaltarna minskade också positionen i Centene.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Astra Zeneca, Novo Nordisk och Intuitive Surgical med vikter om 9,9, 9,1 respektive 6,2 procent.

C Worldwide Healthcare Select, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,7
Index MM, förändring i procent 0,8
Fond i år, förändring i procent 15,7
Index i år, förändring i procent 19,5

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -