STORBRITANNIEN
STATSSKULD UPPGÅR TILL 100% AV BNP (Direkt)

2024-09-20 12:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska statsskulden uppgår nu till 100 procent av BNP för första gången i modern historia, det i samband med förra månadens stora budgetunderskott ökar problemen för finansministern, Rachel Reeves.

Det skriver Reuters.

Den offentliga sektorns nettoskuld, exklusive offentligt ägda banker, steg i augusti till 100 procent av BNP för första gången sedan mätningarna började 1993, från 99,3 procent i juli, rapporterade ONS på fredagen.

Senaste gången den brittiska skulden löpte på denna nivå var i början av 1960-talet, när Storbritannien fortfarande hanterade de ekonomiska effekterna av andra världskriget.

Efter den globala finanskrisen och sedan igen under pandemin har statsskulderna skjutit i höjden. Detta har, tillsammans med en svag ekonomisk tillväxt, bidragit till att skulderna ökat som andel av BNP.

I augusti lånade regeringen 13,734 miljarder pund, 3,3 miljarder pund mer än i augusti förra året.

Reeves har tidigare varnat för att budgeten som presenteras 30 oktober skulle innefatta skattehöjningar, men har i efterhand uteslutit höjningar av inkomskatt, bolagsskatt och mervärdesskatter, vilket inte förbättrar utsikterna för statliga finanserna.

Hittills har regeringen lånat 64,1 miljarder pund under de första fem månaderna av räkenskapsåret 2024/25, cirka 6 miljarder pund mer än OBR-prognos som publicerades i mars, räknade.

Underskottssiffrorna har kommit in högre än vad OBR förväntade sig för var och en av de senaste fyra månaderna.

Flera hundra miljarder pund i statsskuld ägs av Bank of England. Exklusive skulderna som ägs av BOE, steg skulden som andel av BNP till 92 procent, ytterligare ett rekord, från 91,6 procent i juli.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -