SPP Generation 80-tal
SPP Generation 80-tal minskade 1,21 procent i augusti – tung månad för globala aktier (Finwire)

2024-09-20 11:08

Fonden SPP Generation 80-tal minskade 1,21 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 1,34 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,15 procent och är därmed bättre än index som har ökat 14,57 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Olav Chen.

Inledningsvis skriver förvaltaren att Stockholmsbörsen sjönk med 0,1 procent i augusti, medan globala aktier, mätt med MSCI DM, backade 1,5 procent och tillväxtregioner, mätt i MSCI EM, tappade 2,5 procent.

Den svenska penningmarknaden ökade med 0,35 procent, medan svenska statsobligationer och bostadsobligationer steg med 0,2 respektive 0,8 procent. Samtidigt stärktes den svenska kronan med ungefär 4 procent mot den amerikanska dollarn.

"Vi utnyttjade den relativt kraftiga nedgången för aktiemarknaden i början av augusti (USA föll med 8,5 procent och Japan med 25 procent från sin toppnivå) och ökade fondens aktieexponering för att sedan sälja av mot slutet av månaden efter att marknaderna återhämtat sig igen", skriver förvaltaren.

Justeringen av aktieexponeringen beskrivs ha varit en bidragande faktor till att generationsfonderna utvecklades i linje med eller något starkare än jämförelseindex.

Vidare skriver förvaltaren att Jerome Powells budskap på konferensen i Jackson Hole var tydligt, nämligen att en räntesänkning är att vänta och att fokuset nu skiftar från inflationen till den svaga arbetsmarknaden.

Totalt har inflationen i USA fallit från över 9 procent i juni 2022 till runt 3 procent, samtidigt som arbetslösheten stigit från 3,4 till 4,3 procent och även lönetillväxten mattats av.

"Denna utveckling kan dock ses som en normalisering av en onormalt stram arbetsmarknad efter pandemin snarare än en försvagning. Med en inflation som rör sig nedåt och gradvis närmar sig inflationsmålet kan Fed alltså lätta lite på bromsen."

Fonden hade omkring 4 procentenheter mer aktier än jämförelseindex vid början av september. Den är samtidigt överviktad mot globala aktier, neutralt viktad mot både svenska aktier och svenska räntor, och överviktad mot krediter.

Fondens tillgångsfördelning bestod till 94,06 procent av aktier och 5,89 procent av räntebärande instrument.

Gällande fondens regionala exponering stod Nordamerika och Europa för 46,77 respektive 41,32 procent av exponeringen, följt av Asien med en vikt om 9,73 procent.

De största sektorerna var samtidigt informationsteknik, industri och finans med vikter om 21,17, 20,34 respektive 19,91 procent.

SPP Generation 80-tal, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,21
Index MM, förändring i procent -1,34
Fond i år, förändring i procent 15,15
Index i år, förändring i procent 14,57

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SPP Generation 80-tal - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -