Robeco Global Consumer Trends ökade 2,09 procent i augusti - Mercadolibre, Nu Holdings och Costco med positiva bidrag (Finwire)

2024-09-20 13:16

Fonden Robeco Global Consumer Trends D EUR steg 2,09 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,24 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,36 procent och är därmed sämre än index som har ökat 15,73 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltarduon bestående av Jack Neele och Richard Speetjens.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Japans ledande aktieindex föll brant i början av månaden som följd av japanska centralbankens beslut att höja räntan för andra gången på 17 år. Den höjda räntan förklaras ha tvingat investerare att stänga sina positioner i en global carry-trade, och stärkte yenen med 10 procent på bara några dagar.

Dock stabiliserades marknaderna efter Bank of Japan signalerat försiktighet kring framtida räntehöjningar, enligt förvaltarna. TOPIX återhämtade sig därför, samtidigt som fallande inflation i USA ökade förväntningar på kommande Fed-sänkningar.

Gällande fondens avkastning tyngdes temat digital transformation av konsumtion av utvecklingen i Airbnb som följd av svagare reseefterfrågan i USA och kortare bokningstider. Även Alphabet och Amazon drog ned avkastningen. Bland temats positiva bidragsgivare nämns istället Nvidia, Netflix och Adyen.

Inom temat den framväxande medelklassen kom Mercadolibre, Nu Holdings och Costco med positiva bidrag. Innehav inom hälsa och välmående överpresterade konsumentvaror, inklusive Procter & Gamble, Colgate och Ferrari.

Vidare diskuterar förvaltarduon makroläget, och menar att man kommit till början av en potentiell serie av räntesänkningar från centralbankerna. Med tanke på den osäkra makro- och geopolitiska miljön anses investeringar som bygger på tillväxt och kvalitet vara lämpad.

"Vi är fortfarande övertygade om att långsiktiga investerare bör fokusera på högkvalitativa företag med värdefulla immateriella tillgångar, låg kapitalintensitet, höga marginaler och överlägsen avkastning på kapital. Vi fortsätter att ha en positiv långsiktig syn på våra investeringar", avslutar förvaltarna.

De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Nvidia, Amazon och Novo Nordisk med portföljvikter om 6,18, 5,19 respektive 4,86 procent.

Robeco Global Consumer Trends D EUR, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,09
Index MM, förändring i procent 0,24
Fond i år, förändring i procent 12,36
Index i år, förändring i procent 15,73

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -