PROGNOS
RB VÄNTAS SÄNKA RÄNTAN 25 PKT 25/9 – INFRONT (Direkt)

2024-09-20 14:07

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken väntas sänka styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent vid mötet den 24 september (räntebesked den 25 september). Frågan om en större sänkning, med 50 punkter, kan eventuellt diskuteras på nytt, men så här långt har direktionen indikerat att de hellre sänker oftare än större om utsikterna skulle tala för behov av lägre räntenivåer

Tio av elva bedömare i Infronts prognosenkät räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter nu, i så fall för andra mötet i rad och tredje gången i år. En tror att styrräntan kan sänkas med 50 punkter nu, till 3,00 procent.

Samtliga räknar också med fortsatta räntesänkningar under fjärde kvartalet, prognosintervallet för styrräntan vid årsskiftet landar på 2,50-2,75 procent med en majoritet av prognoserna på det högre värdet.

Vid föregående policymöte, den 19 augusti, sänktes styrräntan med 25 punkter, till 3,50 procent. Riksbanken noterade att inflationen var på väg att stabiliseras vid målet och att konjunkturen var svag. Och om inflationsutsikterna skulle stå sig såg Riksbanken att räntan kunde sänkas ytterligare två eller tre gånger i år.

Det var en uppväxling i den tänkta räntesänkningstakten jämfört med i juni. Då budskapet i och för sig också var att styrräntan kunde sänkas två eller tre gånger till i år, men det var förstås före räntesänkningen i augusti.

Ekonomerna räknar nu med att Riksbanken ska signalera att räntesänkningstakten skruvas upp ytterligare något, men kanske inte så mycket som marknaden har prisat in.

Även om Riksbanken noterade att konjunkturen var svag vid presskonferensen efter augustimötet motiverades signalen om en ökad räntesänkningstakt främst av att Riksbanken då kände sig mer trygga med inflationsutsikterna, och att risken för att inflationen skulle bli högre än väntat hade minskat.

Men "det blir naturligt att om vi ligger på en inflationsbana som är i linje med målet, då blir ju förstås också konjunktursignaler viktigare", sade riksbankschef Erik Thedéen, vid presskonferensen efter räntebeskedet.

SCB:s inflationsdata för augusti visade att KPIF-inflationen sjönk till 1,2 procent, från 1,7 procent i juli, vilket var långt under de 1,7 procent som Riksbanken väntade för augusti i juni-prognosen.

Om energi exkluderas var dock KPIF-inflationen oförändrad, på 2,2 procent, i augusti jämfört med i juli, helt i linje med Riksbankens juniprognos.

Riksbankschef Erik Thedéen betonade vid presskonferensen att flera faktorer talar för att Riksbanken ska ha en gradvis strategi i penningpolitiken.

På en fråga om signaler om en gradvis strategi kan vara förenlig med 50-punkterssänkningar svarade Thedéen att det åtminstone i ett hypotetiskt scenario kan vara det.

"Om vi går tillbaka ett antal år, då låg räntan länge på 8,91 (procent) efter stora krisen på 90-talet. Då kan man väl ha en gradvis bana ner till 3-4 procent och göra det med en halv procentenhet åt gången, kanske till och med 1 procentenhet åt gången, det är väl inget konstigt", sade han.

Protokollet från augustimötet bekräftade att direktionen hade diskuterat frågan om en 50-punkterssänkning, och även om ingen ledamot såg något behov av en större sänkning då fanns en beredskap för större sänkningar (än 25 punkter) under vissa förutsättningar.

Erik Thedéen sade att större sänkningar kan behövas i vissa lägen för att "snabbt åstadkomma önskad effekt och avvärja risken för en påtagligt negativ utveckling".

"Det krävs alltså mer än enstaka negativa ekonomiska utfall eller temporära marknadsrörelser för att jag ska förorda en större sänkning av styrräntan", sade riksbankschefen.

Kollegorna Anna Breman, Per Jansson och Anna Seim signalerade också beredskap att sänka i större steg om situationen skulle kräva det medan Aino Bunge mer talade om risker med snabba och stora räntesänkningar.

Anna Seim upprepade senare, i en intervju med Dagens Industri, att det är klokt att sänka räntan på ett gradvis sätt, men att det inte nödvändigtvis betyder sänkningar i 25-punkterssteg.

"Jag vill också betona att 'gradvis' inte betyder att vi sänker med 25 punkter vid varje möte. Det kan betyda att vi ligger still vid något möte och att vi sänker med 50 punkter vid något möte", sade hon.

Ekonomerna på SEB tycker att Riksbankens signaler, i kombination med en KPIF-inflation långt under målet, inflationsförväntningar under målet och stigande arbetslöshet talar för att Riksbanken kommer att "frontladda" räntesänkningarna.

"Vår prognos är att styrräntan kommer att sänkas med 50 punkter i november och med ytterligare 25 punkter i december, och att räntan kommer att vara 2,5 procent i slutet av året", skriver SEB i ett kundbrev.

De tillägger att en 50-punkterssänkning redan den 25 september är "definitivt möjlig", men de tror ändå att Riksbanken nöjer sig med 25 punkter då.

"Det väger jämnt, men en 50-punkterssänkning i september skulle gå på tvärs mot signaleringen vid augustimötet", skriver SEB.

Swedbank noterar i ett kundbrev att direktionen har "mjuknat tydligt" under sommaren trots att inflations- och konjunkturutsikterna inte har ändrats på något avgörande sätt.

"Den nya informationen om den svenska ekonomin… tyder inte på att läget har förändrats, men förväntningarna på styrräntesänkningar från Federal Reserve har skruvats upp. Det senare är förmodligen en viktig anledning till att även marknadsprissättningen på den svenska styrräntan har fallit", skriver Swedbank.

De tillägger dock att Riksbanken har varit tydlig med att de för en penningpolitik anpassad för svenska förhållanden. Därmed är det, enligt Swedbank, tydligt att Riksbanken kommer att sänka styrräntan med 25 punkter nu.

"Även om direktionen har mjuknat vid de senaste två penningpolitiska mötena skulle en sänkning med 0,5 procentenheter avvika för mycket från den tidigare publicerade räntebanan", skriver Swedbank.

De tror dock att den nya räntebanan kommer att "bekräfta" att räntan sänks vid varje återstående möte i år.

"Vi tror sedan att man fortsätter på den inslagna vägen med mjukare penningpolitik genom att sänka räntebanan så att den indikerar ytterligare en sänkning ner till 2,5 procent i juni och en viss sannolikhet för ytterligare en sänkning efter det", skriver Swedbank.

Nordea tror att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter nu, liksom vid de följande mötena i november och december. Men "riskerna i prognosen lutar över mot att styrräntan sänks snabbare än så".

De konstaterar att Riksbanken successivt har sänkt sin inflationsprognos, och har dessutom mer att göra. Låga energipriser är den stora överraskningen de senaste månaderna.

"De är hoppiga men den bästa bedömningen är ändå att de bidrar till att KPIF-inflationen ligger tydligt under 2-procentmålet under en för Riksbanken besvärande lång period, särskilt med tanke på den stundande avtalsrörelsen", skriver Nordea i ett kundbrev, där det också noteras att deras prognos indikerar att KPI-inflationen blir negativ nästa år.

Mot bakgrund av inflationsutsikterna, och lägre räntor i omvärlden, tror Nordea att Riksbankens räntebana kan indikera en viss sannolikhet för en större sänkning inför det penningpolitiska mötet i november och på så sätt skapa handlingsfrihet att agera mer kraftfullt framöver.

"Andra centralbankers agerande är centralt. Feds sänkning med 50 punkter (den 18 september) krattar manegen för större steg även för andra centralbanker, inklusive Riksbanken", skriver Nordea.

Danske Bank tror att direktionen kan diskutera frågan om en 50-punktersssänkning även vid detta möte. Ett skäl för en större sänkning kan vara att styrräntan då snabbare närmar sig en mer neutral nivå när inflationsriskerna nu har avtagit, och kanske till och med skiftat över mot nedsidan, samtidigt som oro över tillväxten tar överhanden.

"Vår grundprognos är ändå en 25-punkterssänkning, främst för att det skulle vara i linje med tidigare kommunikation och att kärninflationen ännu ligger i linje med juniprognosen", skriver Danske Bank i ett kundbrev.

Ekonomerna påpekar dock, i likhet med Nordea, att en fortsatt sjunkande KPIF-inflation riskerar att pressa ner inflationsförväntningarna, vilket skulle kunna bli ett problem för Riksbanken.

"Därmed bedömer vi att de månatliga undersökningarna om inflationsförväntningarna blir viktiga att bevaka kommande månader (nästa kommer den 7 oktober)", skriver Danske Bank.



Deltagare: Capital Economics, Danske Bank, DNB, Handelsbanken, LO, Länsförsäkringar, Nordea, Ordna Bolån, SEB, Swedbank, Unionen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -