FRANKRIKE
BARNIER NÅR EN REGERINGSÖVERENSKOMMELSE (Direkt)

2024-09-20 10:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den franske premiärministern, Michel Barnier, har nått en överenskommelse med mittenalliansen och de konservativa för att bilda en ny regering.

Det uppgav hans kansli i ett uttalande på torsdagen, skriver Politico.

På torsdagen ska Barnier har lämnat in en lista med förslag på personer till de olika ministerposterna till president Emmanuel Macron och inväntar nu hans godkännande.

Enligt uppgifter ska det nya kabinettsteamet bestå av sju ministrar från Macrons parti (Renaissance) samt tre från Barniers högerparti LR.

Bland de nya ministerförlagen finns bland annat Bruno Retailleau som kommer att bli inrikesminister.

Enligt källor ska förslagen även inkludera den nuvarande Europaministern Jean-Noël Barrot som föreslagits till utrikesministerposten, skriver AFP.

Listan inkluderar även förvarsministern Sébastian Lecornu, som uppges sitta kvar i den nya regeringen samtidigt som ansvaret över finans och ekonomi föreslås delas mellan Antoine Armand och Mathieu Lefèvre.

Tidigare i september utsåg Macron den före detta brexitförhandlaren, Micael Barnier, till premiärminister, något som väckt en reaktion hos både den Nya folkfronten och mittenalliansen.

Reaktionerna kommer som svar på en regering som inte anses vara tillräckligt bred, och flera uppges vara oroade över att bristen på ett bredare gränsöverskridande samarbete visar brist på "nationell enighet".

Samtidigt är mittenalliansen oroade över potentiella skattehöjningar efter att Barnier ska ha sagt att han är redo för skattereformer för att handskas med Frankrikes stora skulder.

Den nya regeringen behöver agera snabbt och presentera en budgetplan för 2025 de kommande dagarna för att möta tidsfrister i regeringen, samtidigt som de måste övertyga EU-kommissionen att de har en trovärdig plan över hur de ska minska den höga statsskulden.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -