DALA ENERGI
FÖRESLÅR FRIVILLIGT INLÖSENPROGRAM 50% AKTIERNA (R) (Direkt)

2024-09-20 10:59

(Rättning: I stycke två. Syftet med mötet är att informera om en framtida affär, inte besluta)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dala Energis styrelse avser, om en affär med Nordion beslutas, föreslå ett frivilligt inlösenprogram, preliminärt omfattande maximalt 50 procent av antalet utestående aktier, för att skifta ut delar av köpeskillingen som erhålls genom aktieöverlåtelsen till Nordion Energi till aktieägarna.

Det framgår av ett pressmeddelande där Dala Energi presenterar mer information inför ägarmötet som hålls på fredagen, där det ska delges information om hur processen fortlöpt kring affären med Nordion Energi som Dala Energi tidigare har ingått ett avtal med om att exklusivt slutförhandla ett partnerskap med.

"Genom ett frivilligt inlösenprogram ges aktieägare möjligheten att antingen delta i en tillväxtresa eller att välja en attraktiv exit", heter det.

Partnerskapet innebär att Nordion Energi planerar att förvärva ett delägande i en ny gemensam plattform för elnät, fibernät och infraservicetjänster, med ambitionen att Falbygdens Energi Nät (ett dotterbolag till Nordion Energi) ska ingå ett tjänsteavtal med plattformen.

Styrelsens ambition är även att möjliggöra för Dala Energis ägarkommuner att konvertera hela eller delar av sitt ägande till ett direktägande i den nya plattformen.

"Detta sker genom att erbjuda kommunerna köpoptioner motsvarande maximalt 24,5 procent av aktierna i plattformen."

Om köpoptionerna realiseras fullt ut kan Dala Energi komma att sammanlagt realisera motsvarande 74,5 procent av ägandet i plattformen för verksamheterna elnät, fibernät och infraservicetjänster.

Beslutet att ställa ut köpoptioner kommer att vara föremål för en extra bolagsstämma under hösten, där kommunernas röster som närstående inte kommer att beaktas i beslutet.

Vidare framgår det att arbetet med att genomföra en bekräftande due diligence och att slutförhandla partnerskapet, aktieägaravtal och de kommersiella villkoren för transaktionen "pågår, och beräknas vara slutförd under oktober."

I bolagets rapport för det andra kvartalet som släpptes den 30 augusti var bedömningen processen skulle slutföras i månadsskiftet september/oktober.

En eventuell affär måste även godkännas av styrelserna och en extra bolagsstämma i Dala Energi senare under hösten.

Dala Energi-aktien klättrade upp omkring 5 procent i den tidiga fredagshandeln.

Aktieägarmötet inleds klockan 13 och de 25 största ägarna röstmässigt har bjudits in. Mötet kommer även att livesändas.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Dala Energi - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -