POWELL
RÄNTESÄNKNING SPEGLAR ÖKAT FÖRTROENDE (Direkt)

2024-09-18 21:32

STOCKHOLM (Direkt) Beslutet att sänka styrräntan med 50 punkter speglar Feds ökade förtroende för att en lämplig rekalibering av policyhållningen så kan styrkan på arbetsmarknaden fortsätta, med en måttlig tillväxt och en inflation som rör sig uthålligt mot 2 procent.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han sade vidare att den restriktiva penningpolitiken har hjälpt till att återställa balansen mellan aggregerat utbud och efterfrågan, dämpat inflationstrycket och säkrat att inflationsförväntningarna är välförankrade.

"Vår tålmodiga hållning de senaste åren har lönat sig: Inflationen är nu mycket närmare vårt mål, och vi har blivit mer övertygade om att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent", sade Powell.

Fedchefen tillade att i takt med att inflationen har sjunkit och arbetsmarknaden kylts av så har uppåtriskerna för inflationen minskat och nedåtriskerna mot sysselsättningen ökat.

"Vi ser nu riskerna mot att uppnå våra sysselsättnings- och inflationsmål som i stort sett balanserade, och vi är uppmärksamma mot risker mot båda sidor av vårt dubbla mandat", sade han.

Powell sade att dagens räntesänkning kommer att hjälpa till att bibehålla styrkan i ekonomin och arbetsmarknaden och kommer att fortsätta ge möjlighet för ytterligare framsteg med inflationen när Fed nu inleder processen att gå mot en mer neutral ränta.

"Vi är inte på någon förbestämd bana, Vi kommer at fortsätta att fatta våra beslut möte för möte", sade han


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -