BÖRSEN
VIND I SEGLEN EFTER FEDS JUMBOSÄNKNING, OMXS30 +1,9% (Direkt)

2024-09-19 17:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen noterade på torsdagen den största procentuella uppgången för en enskild handelssession sedan i början av juli, efter att en jumbosänkning av amerikansk styrränta satt fart på riskhungern. Teknik-, industri- och råvarusektorernas aktier låg i framkant.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 1,9 procent till nivån 2.593 och aktier för 21 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under dagen. Ute i Europa var det också munter stämning. Tyska DAX-index steg 1,5 procent medan franska CAC40 klättrade 2,2 procent.

Ett flertal verkstadsbolag såsom Atlas Copco, SKF och Sandvik gick starkt för dagen, och molnkommunikationsbolaget Sinch stängde med en uppgång på 5 procent, men det var ett fastighetsbolag som toppade OMXS30.

Det räntekänsliga SBB blev vinnare efter en uppgång som slutade på 12,6 procent. Ett insynsköp som rapporterades av styrelseordförande Lennart Sten på en miljon aktier för totalt omkring 7,1 miljoner kronor bidrog också till att sätta fart på kursuppgången. Aktieköpet, som gjordes på onsdagen, var hans första sedan han valdes till styrelseordförande i juni.

Saab stärktes 4 procent, i linje med försvarssektorn i Europa som handlades tillbaka upp efter tyngre utveckling tidigare i veckan. Under dagen framkom det också av regeringens budgetproposition för 2025 bemyndigande om ingående av avtal med Thailand om försäljning av upp till tolv Jas 39 E/F samt därtill hörande luftförsvarssystem. Det är känt att Thailands flygvapen förordat Saabs stridsflygplan i en upphandling i konkurrens med amerikanska Lockheed Martins F-16.

Blott två bolag stängde på rött i storbolagsindexet. De två teleoperatörerna i OMXS30, Tele2 och Telia, handlades ned med 1,1 procent respektive 0,6 procent, i linje med en negativ sektorstämning i Europa, där en nedgång i Deutsche Telekoms aktie smittade av sig efter att bolagets amerikanska verksamhetsgren T-Mobile meddelat finansiella utsikter som ansågs svaga.

I breda index var kontraktstillverkaren Note slagpåse i botten, med en kursnedgång på 14 procent. Note har sänkt sina helårsprognoser och släppt förväntade siffror för tredje och fjärde kvartalet, som en följd av ytterligare inbromsning i efterfrågan hos kunderna.

I sektorn sjönk också kontraktstillverkaren Hanza med 5,3 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 19 september

Källa: Infront


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SAAB B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

HANZA - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -