POWELL
NYA DATA EFTER JULIMÖTET TALADE FÖR 50 PUNKTER NU (Direkt)

2024-09-18 21:22

STOCKHOLM (Direkt) Det har inkommit mycket nya data efter det förra policymötet i juli, inklusive under den "tysta perioden", och kommittén bedömde därför att en räntesänkning med 50 punkter i dag var det rätta för ekonomin.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han noterade svagare jobbrapporter för juli och augusti, och att en preliminär rapport har antytt att tidigare månaders sysselsättningsdata kommer att revideras ner.

På en fråga om hur Fed kan tänka om räntesänkningar framöver svarade Powell att besluten kommer att fattas möte för möte. Ledamöternas nya prognoser visar att kommittén inte har någon brådska. Fed kan gå snabbare eller långsammare, eller ta paus i räntesänkningarna om det blir lämpligt.

Fedchefen sade också att frågan lämnades öppen inför onsdagens möte om huruvida räntan skulle sänkas med 25 eller 50 punkter, och att det fanns ett brett stöd för att sänka med 50 punkter. En ledamot reserverade sig, och det fanns olika åsikter, men mycket gemensamma bedömningar.

Han påpekade dock att ingen bör se den stora sänkningen i dag och tro att detta är den nya takten i räntesänkningarna. Enligt Powell har Fed inte "hamnat efter i kurvan", onsdagens sänkning skedde i rätt tid, och den är ett tecken på Feds åtagande att inte hamna efter.

Han sade också att arbetsmarknaden och USA-ekonomin ännu är i gott skick, och Fed vill att det ska fortsätta så. Med en lämplig rekalibrering av penningpolitiken kan ekonomin fortsätta att växa, och det kommer i sin tur stödja arbetsmarknaden.

Fedchefen tillade att om arbetsmarknaden skulle försvagas oväntat, då kan Fed svara med att sänka räntan snabbare. Före nästa policymöte, i november, har det kommit jobbrapporter för ytterligare två månader, vilket öppnar för ytterligare datadrivna justeringar.

Fedchefen sade också att Fed kanske skulle ha sänkt räntan i juli om kommittén då hade haft kännedom om den oväntat svaga jobbrapporten för juli, som publicerades två dagar efter räntebeskedet den 31 juli.

På en fråga om eventuella politiska konsekvenser av onsdagens stora räntesänkning svarade Powell att Feds fokus är att göra det som är rätt för USA:s folk.

Beträffande inflationen noterade Powell att boendekostnader är en post som släpar efter något, marknadshyrorna har inte kommit ner som väntat men riktningen är klar, även om det kan ta flera år.

Han sade också att han inte ser något i ekonomin nu som antyder att sannolikheten för en nedgång skulle vara förhöjd


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -