NEW YORK
INTEL LYFTE PÅ CHIPFINANSIERING FRÅN USA, S&P 500 +0,1% (Direkt)

2024-09-16 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade måndagens handel blandat, medan investerare blickar framåt mot onsdagens räntebesked från Federal Reserve. Apple och Nvidia backade medan Meta Platforms steg.

Vid börsstängning var breda S&P 500 upp 0,1 till 5.633, och räknat från Stockholmsbörsens stängning hade indexet stigit 0,3 procent. Dow Jones industriindex adderade 0,6 procent till 41.622, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite tappade 0,5 procent till 17.592.

Att döma av CME:s verktyg Fedwatch, baserad på terminshandelsdata, prissätter marknaden till 65 procent en sänkning med 50 punkter mot 35 procent för en 25-punktssänkning.

Den tidigare Fed-chefen i New York, Bill Dudley, upprepar i en artikel för Bloomberg News sitt tidigare budskap om att Fed bör sänka styrräntan med 50 punkter den 18 september.

"Vad bör de göra, och vad de kommer att göra? Svaren på dessa två frågor behöver inte nödvändigtvis vara desamma. Men den här gången tror jag att de är det", skriver Bill Dudley.

Teknikbolaget Apple sjönk 2,8 procent efter att flera analytiker noterat svaghetstecken rörande intresset för den nya Iphone-modellen.

Tidiga leveransdata för Iphone 16 indikerar svagare efterfrågan än väntat, enligt JP Morgan och Bank of America, vars analytiker har jämfört leveranstider för den nya modellen jämfört med för Iphone 15 för ett år sedan.

Parallellt backade även flera andra bolag i den så kallade "Magnificient 7"-gruppen. Halvledarjätten Nvidia och elfordonstillverkaren Tesla retirerade 2,0 respektive 1,5 procent. Näthandelsjätten Amazon backade 0,9 procent medan Googleägaren Alphabet och it-konglomeratet Microsoft stärktes med 0,4 respektive 0,2 procent. Desto starkare gick det för Facebookägaren Meta Platforms som lyfte 1,7 procent.

Amazons vd Andy Jassy skrev i ett internt meddelande på måndagen att kontorsanställda på bolaget ska arbeta fem dagar i veckan på kontoret.

Intel klättrade 6,4 procent efter att ha meddelat att Biden administrationen på måndagen berättigat chiputvecklaren till att ta emot cirka 3 miljarder dollar i statlig finansiering från USA för att utveckla chip för den amerikanska försvarsmakten, vilket bekräftade tidigare uppgifter som Bloomberg News rapporterat på fredagen.

Sektorskollegan Micron Technology tappade 4,4 procent efter att Morgan Stanley kapat riktkursen för aktien från 140 dollar till 100 dollar. Aktien stängde på 88 dollar i fredags.

Vidare avancerade Alcoa 6,1 procent i samband med att aluminiumproducenten gått med på att sälja sin andel i samriskbolaget Ma'aden, som är ett saudiarabiskt gruvbolag. Alcoa äger 25,1 procent av aktierna i bolaget.

Oljesektorn såg uppgångar för Exxon Mobil och Chevron om 1,4 respektive 1,1 procent. På måndagen meddelade en domstol i San Francisco att det inte finns tillräckligt med bevis för att stödja anklagelserna om att flera oljebolag, däribland de ovannämnda, samarbetat med expresidenten Donald Trumps administration, Ryssland och Saudiarabien för att minska oljeproduktionen samt höja priserna på råvaran.

På den amerikanska räntemarknaden vek tioåringen ned två punkter till 3,62 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 16 september.

Källa: Infront


Desmond Garney +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Alcoa - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -