NEW YORK
ORACLE OCH UBER STIGER PÅ GRÖNA BÖRSER, S&P 500 +0,7% (Direkt)

2024-09-13 19:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna var upp efter cirka fyra timmars handel. Uber lyfte efter att samarbetet med Alphabet-ägda Waymo utökats.

Vid 19.30-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,9 procent till 41.461, samtidigt som breda S&P 500 stärktes med 0,7 procent till 5.634. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,8 procent till 17.710.

Investerare väntar spänt på räntebeskedet från Federal Reserve, som kommer på onsdag. Centralbanken väntas sänka styrräntan med 25 baspunkter, men att döma av CMA:s Fedwatch-verktyg är det ganska jämnt skägg mellan dem som spår basscenariot och dem som spår 50 baspunkters sänkning.

Bland enskilda bolag tappade flygplanstillverkaren Boeing 3,6 procent efter att fabriksarbetare utlöst strejk genom att med 96 procent av rösterna förkasta en preliminär löneuppgörelse.

Mjukvarubolaget Oracle handlades upp med 1,4 procent efter att prognosen för räkenskapsåret 2026 höjts och bolaget dessutom delat med sig av prognoser ända fram till 2029.

Betydligt svagare gick det för sektorkollegan Adobe som retirerade 8,8 procent efter att vinstprognosen kommit in under förväntan för innevarande kvartal i samband med andra kvartalets delårsrapport, som släpptes efter torsdagens börsstängning.

Taxi- och leveransbolaget Uber lyfte 5,5 procent efter att ha meddelat om planer att utöka sitt samarbete med konkurrenten och robottaxi bolaget Waymo, som ägs av Alphabet, i de amerikanska städerna Austin och Atlanta.

Vidare sjönk vaccintillverkaren Moderna, som var torsdagens slagpåse med en nedgång på 12 procent, med ytterligare 3,1 procent efter ett flertal rekommendationssänkningar från analyshus. Torsdagens ras kom sig av besked om att forsknings- och utvecklingsbudgeten skärs med 1,1 miljarder dollar samtidigt som bolaget i stället ska satsa på kommersialisering av befintlig portfölj.

Lyxmöbeltillverkaren RH rusade 25 procent efter att bolagets rapport för det andra kvartalet överträffat analytikernas förväntningar.

Kinesiska New York-noterade aktier i e-handelssektorn handlades nedåt efter att Bidenadministrationen varslat om att åtgärder vidtas för att stoppa plattformarnas lågprisexport av gods såsom snabbmode till USA genom att missbruka det så kallade "de minimis"-undantaget.

Åtgärderna mot den kinesiska e-handeln kommer drabba kinesiska e-handelsplattformar som bland annat gjort sig stora genom global export av så kallat snabbmode, såsom beryktat noteringsaktuella Shein, PDD-ägda Temu och Alibabaägda Ali Express.

PDD:s New York-noterade depåbevis, motsvarande en aktie, handlades ned med över 3,0 procent. Alibabas motsvarighet var ned med 1,1 procent. Däremot sågs amerikanska e-handelsbolagen Etsy och Wayfair upp 7,7 respektive 7,2 procent.

På den amerikanska räntemarknaden sågs tioåringen ned tre punkter till 3,64 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 13 september.

Källa: Infront


Desmond Garney +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Oracle - I dag

{point.key}

Adobe - I dag

{point.key}

Moderna - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -