USA
FEDS RÄNTESÄNKNINGSCYKEL KAN STÄRKA DOLLARN - GS (Direkt)

2024-09-10 22:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sannolikheten för en svagare dollar när den amerikanska centralbanken Fed sänker räntan är begränsad, eftersom andra centralbanker parallellt sänker sina styrräntor.

Så resonerar Goldman Sachs, enligt Bloomberg News.

Dollarn kan till och med stärkas i räntesänkningscykeln, då perioder av globalt synkroniserade räntesänkningar historiskt resulterat i att valutan apprecierar, enligt banken.

Om de flesta centralbanker, inklusive Fed, därmed lättar på penningpolitiken tillsammans, kan det förväntas att Feds effekt på dollarn begränsas alternativt att dollarn stärks.

Sedan årsskiftet har dollarn stärkts marginellt, men från toppen i april har dollarindexet sjunkit drygt 5,5 procent. Den senaste månaden har euron stärkts mot dollarn med 1 procent och kronan har stärkts något mer med 1,3 procent under samma period.

När Fed sänker i otakt med andra centralbanker har det en tendens att resultera i en svagare eller stillastående dollarkurs. Att styrräntor sänks på grund av att centralbankerna ser svagare ekonomiska utsikter kan emellertid öka efterfrågan på dollarn genom dess status som en säker tillgång.

Fed förväntas inleda räntesänkningscykeln på onsdag nästa vecka. Samtidigt har ECB, Bank of England och ett flertal andra centralbanker redan börjat sänka styrräntorna.


Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -