SWEDBANK
BONNESEN DÖMS TILL FÄNGELSE AV HOVRÄTTEN (NY) (Direkt)

2024-09-10 14:14

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen döms av Svea hovrätt för grovt svindleri till fängelse i ett år och tre månader.

Det framgår av tisdagens dom.

I tingsrätten friades Birgitte Bonnesen på alla åtalspunkter efter att ha åtalats för bland annat grovt svindleri och grov marknadsmanipulation.

Målet i hovrätten har gällt ifall den dåvarande vd:n gjorde sig skyldig till grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation när hon uttalade sig om bankens åtgärder mot penningtvätt i bankens estländska verksamhet. Det har också gällt ifall hon obehörigen röjde insiderinformation på ett möte med representanter för bankens största ägare, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Slutsatsen enligt hovrätten är att Birgitte Bonnesen lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att banken släppte sin kvartalsrapport 2018.

"Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada", skriver Svea hovrätt.

Hovrätten dömer Birgitte Bonnesen för grovt svindleri. Hon frikänns från åtalet i övriga delar.

Påföljden har bestämts till fängelse i ett år och tre månader. En av rättens ledamöter var skiljaktig i påföljdsdelen.

"Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening," säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Johannisson i pressmeddelandet.


David Djuphammar +46 8 5191 7913

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -