Carnegie All Cap A
Carnegie All Cap ökade 0,17 procent i augusti - ökat innehavet i Biogaia (Finwire)

2024-09-10 10:46

Fonden Carnegie All Cap A steg 0,17 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,99 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Anna Strömberg.

Inledningsvis skriver förvaltaren att augusti slutade nära plus minus noll, även om utvecklingen var allt annat än stabil med ett kraftigt börsfall under månadens inledande dagar.

"Årets första sju månader hade bjudit på nya årshögsta och i förväntningarna låg ett allt igenom positivt scenario med kommande och synkroniserade räntesänkningar och en kontrollerad konjunkturlandning utan allt för stor negativ inverkan på arbetsmarknaden och därmed konsumenten", fortsätter förvaltaren.

Denna tillit menar Strömberg snabbt byttes ut mot oro, som följd av svaga jobbsiffror i USA och en räntehöjning från den japanska centralbanken. Orosmolnen förklaras inledningsvis ha lett till kraftiga ras men lugnades sedan ned, varför börsen i slutet av månaden var tillbaka på samma nivå som innan raset.

Vidare beskrivs skiftet till mer defensiva sektorer vara tydligt, med telekom och hälsa som utvecklades bättre än råmaterial, energi och IT. Samtidigt anses konjunkturläget vara svårt att förutspå med mycket som kan stöka till utvecklingen resten av året. Förvaltarens bedömning är därför att det kommer fortsätta finnas en viss nervositet.

Gällande fondens utveckling kom det bästa bidraget från COIC som fick ett bud på aktierna av AP Möller Maersk med en 60-procentig premie från stängningskurs dagen innan. Även Sobi bidrog positivt.

Under månaden valde förvaltarna att öka innehavet i Biogaia i samband med att EQT avyttrade halva sitt innehav.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Essity, Volvo och Astra Zeneca med portföljvikter om 4,5, 4,5 och 4,4 procent. Största sektorer var industri, hälsovård och finans.

Fonden hade störst geografisk exponering mot Sverige med 83,7 procent, följt av Storbritannien och Schweiz med vikter om 4,4 respektive 4,2 procent.

Carnegie All Cap A, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,17
Fond i år, förändring i procent 9,99

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie All Cap A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -