ODIN Norge C SEK
Odin Norge minskade 3,74 procent i augusti – ökat i Autostore och Gjensidige (Finwire)

2024-09-17 10:32

Fonden Odin Norge C minskade 3,74 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,83 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 16,28 procent och är därmed bättre än index som har ökat 9,38 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Atle Hauge och Vigdis Almestad.

Inledningsvis skriver förvaltarna att portföljbolagen levererade relativt bra Q2-rapporter och är särskilt positiva till marginalutvecklingen i bolagen. Det tilläggs samtidigt att makrobilden skilt sig åt mellan länder under 2024, även om börserna generellt varit starka.

"Vi ser också relativt stora skillnader mellan enskilda sektorer – vilket naturligtvis inte är särskilt ovanligt i sig, men en påminnelse om att ett förenklat synsätt på makroekonomin inte räcker för att bedöma företagens framtidsutsikter", skriver förvaltarna.

Vidare lyfts att det under månaden blev känt att Sparebanken Vest och Sparebanken Sør ska slås ihop och bilda en större regional bank.

"Odin Norge har en betydligt större andel sparbanker i portföljen än vad som gäller för fondindex, och vi tror på fortsatt god lönsamhet på den marknaden."

Förvaltarna lyfter också laxodlingsföretaget Måsøval som rapporterade de högsta marginalerna i hela branschen för det andra kvartalet.

Gällande portföljaktiviteten gjordes det bland annat en ökning i Autostore och Gjensidige.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att man fokuserar på långsiktiga investeringar i kvalitetsbolag, även om dessa ibland är impopulära på kort sikt, och påpekar att det kräver mycket tålamod.

"Däremot har vi inget tålamod när det gäller om något av portföljbolagen agerar på ett sätt som strider mot vad vi anser är god styrning och riskhantering. Vi är aktiva investerare och agerar snabbt och kraftfullt för att påverka ledningen och styrelsen i en positiv riktning."

De främsta bidragsgivarna under månaden var Multiconsult, Borregaard och Lerøy Seafood, medan DOF, Subsea 7 och Autostore tyngde utvecklingen.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var DOF, Yara och Aker BP med exponeringar om 5,98, 5,87 respektive 5,19 procent. Energi, industrivaror och -tjänster samt finans var samtidigt de största sektorerna.

Odin Norge C, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,74
Index MM, förändring i procent -2,83
Fond i år, förändring i procent 16,28
Index i år, förändring i procent 9,38

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ODIN Norge C SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -