MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-09-06 15:19

LÖRDAG DEN 7 SEPTEMBER

======================

- Kina: handelsbalans augusti 5.30

I juli ökade Kinas export med 7 procent jämfört med ett år tidigare, det lägsta utfallet på tre månader, och en nedgång från +8,6 procent månaden före. Det var också lägre än förväntningarna på 9,7 procent. Samtidigt var det den fjärde månaden i rad som försäljningen ökade, stöttad av ihållande global efterfrågan.

Handelsöverskottet mot USA vidgades, men var ändå lägre än analytiker hade väntat sig.


MÅNDAG DEN 9 SEPTEMBER

======================

- Kina: KPI, PPI augusti kl 3.30

Inflationstakten steg till 0,5 procent i juli, från 0,2 procent i juni. Juliutfallet var det högsta sedan i februari och överträffade förväntningarna på 0,5 procent. Det var också sjätte raka månaden med konsumentprisinflation, ett resultat av ökade stimulanser från Peking för att få fart på konsumtionen.

Producentpriserna fortsatte nedåt i juli, med 0,8 procent, samma takt som månaden före, och markerade därmed den 22:a månaden i rad med producentprisdeflation.


TISDAG DEN 10 SEPTEMBER

=======================

- SCB: BNP-indikator juli kl 8.00

En första fingervisning om hur svensk ekonomi utvecklas under tredje kvartalet, efter att BNP sjönk 0,3 procent under andra kvartalet.


- SCB: hushållens konsumtion juli kl 8.00

Har varit svag den senaste tiden och sjönk i juni med 0,6 procent, från månaden före. Majutfallet reviderades upp till oförändrat medan april reviderades ned till -0,6 procent. Preliminärt sjönk de två senare månaderna med 0,4 procent.


ONSDAG DEN 11 SEPTEMBER

=======================

- USA: KPI augusti kl 14.30

Såväl KPI som kärn-KPI väntas ha ökat med 0,2 procent i augusti, jämfört med juli. Det skulle i så fall vara samma ökningstakt som månaden före.

Unicredit tycker dock att riskerna lutar över mot uppsidan.

Om man räknar två decimaler tror de kärninflationen stiger 0,22-0,25 procent efter 0,17 procent i juli och 0,06 procent i juni.

"Fed kommer sannolikt fortfarande att se detta som framsteg efter mycket goda framsteg de tre föregående månaderna", skriver de i ett kundbrev. Jämfört med ett år tidigare skulle KPI-inflationen sjunka till 2,6 procent från 2,9 procent, medan kärn-KPI-inflationen troligen skulle förbli oförändrad på 3,2 procent.


TORSDAG DEN 12 SEPTEMBER

========================

- SCB: KPI augusti kl 8.00

KPIF-inflationen väntas sjunka till 1,3 procent i augusti och ligga klart under Riksbankens prognos och inflationsmålet. Den underliggande inflationen väntas samtidigt ligga stilla på 2,2 procent, visar Infronts enkät bland ekonomer.

Riksbankens prognos, i juni, pekade mot en KPIF-inflation på 1,7 procent i augusti och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.


- ECB: räntebesked kl 14.15

ECB kommer att sänka depositräntan med 25 punkter den 12 september, till 3,50 procent, och med ytterligare 25 punkter i december, enligt en "signifikant majoritet" av de ekonomer som Reuters har tillfrågat inför räntebeskedet.

64 av 77 tillfrågade ekonomer tror att ECB kommer att sänka räntan både i september och december. Åtta av ekonomerna tror att räntan kan sänka tre gånger till i år medan fyra tror att ECB nöjer sig med en till sänkning i år.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer skriver i ett kundbrev att det är till och med sannolikt att den huvudsakliga refinansieringsräntan sänks med 60 punkter för att minska skillnaden mellan de två räntorna och därmed hålla volatiliteten på penningmarknaderna låg.

"Kommunikation kommer sannolikt att vara en balansgång, eftersom vissa duvor i rådet förmodligen skulle vilja se en räntesänkning i oktober med tanke på de ekonomiska riskerna, medan andra rådsmedlemmar skulle föredra att gå försiktigt fram. Vi förväntar oss ytterligare tre räntesänkningar i december, mars och juni och är därför mer konservativa än marknaden", skriver Krämer.


- USA: PPI augusti kl 14.30

Väntas ha ökat med 0,2 procent i augusti, jämfört med i juli, och det väntas även kärn-PPI ha gjort.

I juli ökade PPI med 0,1 procent, medan kärn-PPI var oförändrat.


FREDAG DEN 13 SEPTEMBER

=======================

- USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00

Indexet över det amerikanska konsumentförtroendet steg till 67,9 i augusti jämfört med 66,4 i juli. I september väntas Michiganindex fortsätta marginellt upp till 68,0.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -