FED
TIDEN KOMMIT FÖR ATT BÖRJA SÄNKA RÄNTAN I SEPT - WALLER (Direkt)

2024-09-06 17:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att behålla den amerikanska ekonomins framåtrörelse betyder att tiden har kommit för att börja sänka policyräntan vid det kommande mötet i september. Den nyliga statistiken kräver inte längre tålamod, den kräver handling.

Det sade Fed-guvernören Christopher Waller i ett tal på fredagen, enligt ett förskrivet tal.

Waller sade att han kommer att förespråka att frontladda räntesänkningarna, om det är lämpligt.

Enligt Fed-guvernören indikerar data de senaste tre dagarna att arbetsmarknaden dämpas, men inte försämras, och denna bedömning är viktig inför det kommande policybeslutet. Augusti månads jobbrapport och annan nylig data förstärker synen att det har varit en fortsatt avmattning på arbetsmarknaden. Han ser vissa nedåtrisker när det gäller sysselsättningen, detta är något han följer noga.

Han sade att det är troligt att en serie sänkningar av policyräntan kommer att vara lämpligt, men att det kommer att vara en utmaning att bestämma den lämpliga takten för dessa.

Waller sade att han har ett öppet sinne beträffande storlek och takt i räntesänkningarna, och att det kommer att bero på inkommande data.

Om framtida data visar betydande försämring på arbetsmarknaden kan Fed agera snabbt och kraftfullt. De kan också sänka vid varandra påföljande möten om data så kräver och han skulle vara för större sänkningar om det skulle behövas.

Waller tror inte att USA:s ekonomi är i en recession eller nödvändigtvis är på väg mot en snart, men han är redo att agera omedelbart för att stötta ekonomin vid behov.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -