TURKIET
HAR ANSÖKT OM MEDLEMSKAP I BRICS - BN (Direkt)

2024-09-03 08:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Turkiet har skickat in en formell ansökan om att bli medlem i Brics, som ett led att öka sitt globala inflytande och bygga nya allianser utanför Väst.

Det uppger källor till Bloomberg News.

President Recep Tayyip Erdogan och hans administration tror att den globala tyngdpunkten håller på att skifta iväg från de utvecklade ekonomierna.

Skälet till ansökan är att förhandlingarna om EU-medlemskap fortsatt visar små framsteg. Det är också en konsekvens av ökade spänningar inom Nato då Turkiet behållit nära relationer till Ryssland även efter invasionen av Ukraina. Turkiet ska ändå fullfölja sina åtaganden inom Nato, enligt källorna.

Brics bestod till en början av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. I januari i år anslöt Förenade arabemiraten, Egypten, Etiopien och Iran.

Erdogans administration har bland annat försökt locka till sig investeringar från kinesiska elbilsproducenter som då skulle få tillgång till frihandelsavtalet med EU.

Utvidgningen, som till stor del drivits på av just Kina,

kan komma att diskuteras vid ett Brics-möte i Kazan i Ryssland den 22-24 oktober. Andra länder som vill ansluta är Thailand, Malaysia och Azerbajdzjan.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -