RÄNTOR/VALUTOR
OREGELBUNDET FÖR EUR/USD EFTER TYSKA DELSTATSVAL (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor steg något, främst i längre löptider, i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn handlades samtidigt högre mot euron och japanska yen.
Fredagens USA-datahöjdpunkt var PCE-inflationsdata för juli, som kom in nära förväntningarna; kärn-PCE steg 0,16 procent jämfört med i juni och 2,62 procent jämfört med juli 2023 (konsensusprognosen väntade +0,2 respektive +2,7).
Wells Fargo noterade i ett kundbrev kärn-PCE-priserna över de tre senaste månaderna nu har stigit 1,7 procent uppräknat till årstakt, vilket betyder att Federal Reserve inte längre har några starka skäl att fortsätta med sin "högre, längre" -policy.
Å andra sidan tyder en fortsatt stark hushållskonsumtion, +0,5 procent i juli, inte på något överhängande behov av extraordinärt kraftfulla räntesänkningar i närtid, och marknadsaktörer valde på fredagskvällen att skruva ned förväntningarna något om en 50-punkterssänkning från Fed den 18 september.
Frågan om Fed kommer att sänka med 25 eller 50 punkter i september lär dock förbli öppen åtminstone till efter kommande fredags jobbrapport för augusti. En oväntat svag jobbrapport för juli fick marknadsaktörer att se ökad risk för en USA-recession vilket i sin tur bidrog till tydligt höjda förväntningar om snabba och kraftiga från Fed.
I sitt anförande i Jackson Hole, den 23 augusti, klargjorde Fedchefen Jerome Powell inte bara att "tiden har kommit för en policyjustering", han var också tydlig med att Fed inte längre vill se en svagare arbetsmarknad.
"Vi söker inte eller välkomnar inte ytterligare avkylning av förhållandena på arbetsmarknaden", sade han.
Efter en sysselsättningstillväxt på oväntat svaga +114.000 i juli pekar konsensusprognosen nu mot +163.000 i augusti. Arbetslösheten väntas samtidigt sjunka tillbaka till 4,2 procent, från oväntat höga 4,3 procent i juli.
Fedguvernören Christopher Waller får möjlighet att ge sin tolkning av jobbstatistiken när han ska tala om ekonomiska utsikter klockan 17.00 på fredagen. Det kan också vara värt att notera att Fedledamöterna inleder sin tysta period inför FOMC-mötet den 17-18 september på lördag.
Söndagens delstatsval i tyska Thüringen och Sachsen resulterade i stora framgångar för ytterkantspartierna AfD (höger) och BSW (vänter). I Thüringen ser AFD ut att bli största parti medan det får se sig endast knappt slagna av CDU i Sachsen.
De tre tyska regeringspartierna, SPD, FDP och De Gröna gjorde mycket dåliga val i båda delstaterna, vilket enligt Financial Times har lett till spekulationer om att något av partierna kan dra sig ur regeringen, vilket skulle tvinga fram ett nyval.
Enligt tidningen menar experter dock att ett nyval inte är särskilt troligt nu med tanke på det svaga opinionsläget för alla tre partierna även nationellt.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, skriver i bankens morgonbrev att resultaten i söndagens delstatsval är en politisk väckarklocka för Berlin och EU inför parlamentsvalet i september 2025.
"Det kan nu bli svårt med delstatsstyren som inte inkluderar AfD eller BSW. Tyskland brottas med en ekonomi på glid och växande kritik mot vapenhjälpen till Ukraina. Att Tyskland och Frankrike – EU:s ledarduo – går mot växande politisk instabilitet och svaghet bör oroa hela EU och den nya EU-kommissionen", skriver Robert Bergqvist.
PMI-data från Kina för augusti har gett en blandad bild av konjunkturläget i världens näst största ekonomi.
Lördagens officiella PMI-data visade att industriindex oväntat sjönk till 49,1 i augusti, från 49,4 i juli, med en svagare utveckling för såväl produktion som nya order. Prisindex sjönk samtidigt från 49,9 till 42,0.
Officiella PMI för tjänstesektorn steg däremot svagt i augusti, till 50,3, och på måndagen visade Caixins industri-PMI, med fokus på privata företag en uppgång till 50,4 i augusti från 49,8 i juli (väntat 50,0).
Capital Economics noterar i ett kundbrev att PMI-data sammantaget tyder på att Kinas ekonomiska momentum i stort sett var stabilt i augusti.
"Men när prisfallet vid fabriksportarna accelererar är risken fortsatt tydlig för att ekonomin faller tillbaka i deflation", skriver Capital Economics.
Asiatiska börser noterar mestadels nedgångar när en inledande svag uppgång i Tokyo senare har raderats ut. Euron har uppvisat en blandad utveckling mot dollarn på morgonen efter de starka resultaten för ytterkantspartierna i söndagens tyska delstatsval.
Industri-PMI för augusti står i fokus även för europeiska marknader på måndagen; Silf/Swedbank redovisar svenska data klockan 8.30, definitiva EMU-data väntar klockan 10.00, och motsvarande från Storbritannien väntar klockan 10.30.
Amerikanska industri-PMI för augusti publiceras dock först på tisdagen, måndagen är helgstängd på grund av Labor Day.
måndag kl 5.55 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:2706 (10:2560) EUR/USD 1:1049 (1:1073)
EUR/SEK 11:3508 (11:3580) USD/JPY 145:94 (145:36)
Jp obl 2 0,37 (0,37) Jp obl 10 0,91 (0,89)
Ty obl 2 2,41 (2,38) Ty obl 10 2,30 (2,27)
US obl 2 3,93 (3,91) US obl 10 3,91 (3,86)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt