RB
ÖVERVÄGDE 50 PUNKTER VID MÖTET - BREMAN (Direkt)

2024-08-26 09:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Jag har övervägt en sänkning om 0,50 procentenheter vid dagens möte, men jag känner mig trygg med att 0,25 procentenheter är en väl avvägd penningpolitik.

Det sade vice riksbankschef Anna Breman vid det penningpolitiska mötet den 19 augusti, enligt protokollet från mötet. Vid mötet sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 3,50 procent.

Hon ger tre huvudsakliga argument.

För det första, vid en omfattande ekonomisk kris eller när utsikterna för inflationen har ändrats väsentligt är det viktigt att agera snabbt och mycket (som vid pandemin och efter Ryssland invasion av Ukraina), men "vi befinner oss inte i ett sådant läge i dag".

"Både den ekonomiska utvecklingen och inflationen har under den senaste tiden utvecklats i stort sett i linje med förväntningar och vi har gradvis anpassat penningpolitiken mot snabbare sänkningar när inflationsutsikterna har förbättrats", sade hon.

För det andra, till skillnad från 2022, har Riksbanken nu har åtta möten per år i stället för fem, vilket minskar behovet av att göra sänkningar i större steg.

För det tredje, i dagsläget finns det flera fördelar med att successivt anpassa penningpolitiken, eftersom det skapar förutsägbarhet för hushåll, företag och marknadsaktörer.

"Det kan bidra till mindre volatilitet på finansiella marknader. Det minskar risken för att behöva reversera sänkningar om inflationen överraskar på uppsidan", sade Breman.

Hon sade vidare att riskbilden för svensk ekonomi är relativt balanserad, men att det är viktigt att fortsatt bevaka företagens prissättningsbeteende och kronans utveckling och hur det påverkar inflationen framöver.

"Helhetsbilden är dock att de största riskerna för svensk ekonomi och inflationen är relaterade till konjunktur i omvärlden och det geopolitiska läget", sade hon.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -