RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ MARKNADSRÖRELSER, DOLLARN TAPPAR MOT YEN (Direkt)

2024-08-26 07:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Små marknadsrörelser efter Fed-chefen Jerome Powells något duvaktiga anförande under fredagen, samtidigt är de asiatiska börserna upp.

USA-räntorna rör sig ned 1-4 punkter, samtidigt som dollarn tappar till 143:93 mot yenen, och har även tappat lite mot euron till 1:1185, med ett dollarindex på 100,71.

Under fredagen avslutade Federal Reserve sin årliga konferens i Jackson Hole där flera centralbanks ledamöter höll anföranden.

I sitt anförande sade Fed-chefen Jerome Powell att tiden har kommit för att sänka räntan. Riktningen är klar och timingen och takten i sänkningarna kommer att bero på inkommande data, och riskbalansen.

"Vi söker inte eller välkomnar inte ytterligare avkylning av förhållandena på arbetsmarknaden", fortsatte han.

Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee sade på fredagen att dagens amerikanska penningpolitik är inte längre anpassad till de nuvarande ekonomiska förhållandena. Med en riskbalans som har skiftat från inflationen är det nu dags att ägna mer uppmärksamhet åt sysselsättningssidan av centralbankens dubbla mandat.

"Om du tar nuvarande nivån av stramhet i policyn, vill du bara vara så pass 'stram' om du försöker kyla en överhettad ekonomi - och det här är inte överhettning," sade han och menar att inflationen redan är på väg mot 2-procentsmålet.

Ett uttalande som var i linje med Powells.

Bedömare ser Powells anförande som mer duvaktigt än tidigare.

Capital Economics skriver att Powells anförande talar för att Fed står mellan en räntesänkning på antigen 25 eller 50 punkter vid september mötet.

I en marknadskommentar noterar Goldman Sachs att de fortsatt väntar att sysselsättningsrapporten för augusti kommer att vara starkare än julirapporten och att FOMC kommer att därför sänka räntan med 25 punkter i september, men tror att en sänkning med 50 punkter är mer sannolik om sysselsättningsrapporten i stället är mjukare.

Även Commerzbank skriver att de väntar sig en räntesänkning med 25 punkter vid nästa möte efter att Fed-chefen gjort det klart att det är dags att sänka räntan när riskerna för inflationen har minskat och riskerna för sysselsättningen har ökat.

Räntesänkningarna som planeras av Fed är "i linje" med IMF:s råd, sade IMF:s ekonomiska rådgivare Pierre-Olivier Gourinchas på fredagen, rapporterar Reuters.

Det som sades av Fed-chefen Jerome Powell är väldigt mycket i linje med vad vi har förespråkat, sade Gourinchas.

"Inflationen har förbättrats och arbetsmarknaderna har visat tecken på att svalna/…/ om arbetsmarknaderna inte längre bidrar till inflationstrycket/…/ då kan man lätta lite på avkylningen av den aggregerade efterfrågan och föra styrräntan tillbaka närmare neutral", fortsatte han.

De asiatiska börserna är visar blandat på måndagsmorgonen men lyfte något efter Fed-chefen Jerome Powells klartecken för räntesänkningar.

De japanska två- och tioåriga räntorna var 1 punkt ned på både kort och lång sikt jämfört med fredagens svenska stängning till 0,36 procent respektive 0,89 procent.

I Kinas lämnade centralbanken, PBOC, den ettåriga medelfristiga lånefaciliteten (MLF) på 2,3 procent.

Beslutet understryker ett försiktigt tillvägagångssätt för att stödja ekonomin, även om Kina rapporterade en sällsynt nedgång i banklån mitt i svag efterfrågan.

PBOC har gått en fin linje när det gäller att stimulera tillväxt och kyla av en köprunda av statsobligationer för att begränsa finansiella risker under de senaste månaderna, det skriver Bloomberg News.



              måndag kl 07.10 (fredag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    10:1890  (10:1952)  EUR/USD    1:1185  (1:1167)
EUR/SEK    11:3963  (11:3848)  USD/JPY    143:93  (145:17)
Jp obl 2      0,36     (0,37)  Jp obl 10    0,89    (0,90)
Ty obl 2      2,40     (2,39)  Ty obl 10    2,23    (2,23)
US obl 2      3,90     (3,94)  US obl 10    3,79    (3,80)

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -