Swedbank Robur Small Cap EM A
Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets ökade 0,06 procent i juli - sålt Doosan Bobcat (Finwire)

2024-08-23 12:59

Fonden Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets steg 0,06 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,98 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jens Barnevik.

I månadens rapport lyfter förvaltaren innehavet i Doosan Bobcat, som är känt för sina grävmaskiner under varumärket Bobcat. Bolaget är ett dotterbolag till det koreanska företagskonglomeratet Doosan, som under månaden meddelade att man ska omstrukturera sina dotterbolag.

"Själva omstruktureringen var väldigt komplicerad, men vad som snabbt stod klart var att Doosan tänkte köpa ut Doosan Bobcat från börsen och betala med aktier i ett bolag under namnet Doosan Robotics (DR)", skriver förvaltaren.

Det tilläggs att DR inte tjänar några pengar, men har ett högt börsvärde kopplat till förhoppningar om att det ska bli en ny världsledare inom robotar.

"Vi är mycket skeptiska till DR:s värdering och vill inte bli aktieägare i bolaget. Affärsupplägget ser ut som att ägarfamiljen i Doosan vill öka sitt ägande i DB, på bekostnad av övriga minoritetsägare i bolaget."

Kritik uppges även ha kommit från den koreanska ägarstyrningsorganisationen, såväl som i media. Ägarfamiljen ska dessutom ha fått kritik från politiskt håll, enligt förvaltaren.

"Vi sålde våra aktier i fonden relativt omgående då vi inte vill äga aktier i ett bolag där huvudägaren inte går att lita på. Hela historien är ett steg tillbaka till den koreanska börs vi sett senaste 10-20 åren med svagt minoritetsskydd."

Avslutningsvis skriver förvaltaren att det som ändå kan anses som positivt med affären är de kraftiga reaktioner som Doosan-gruppens agerande skapat och att det verkar som att de kommer att behöva tänka om.

Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets, % juli, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,06
Fond i år, förändring i procent 7,98

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Small C... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -