RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED, SVAGARE USD EFTER POWELL-TAL (Direkt)

2024-08-23 16:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna vände nedåt och dollarn försvagades på fredagseftermiddagen efter att Fed-chefen Jerome Powell i sitt hett efterlängtade tal i Jackson Hole tydligt flaggat för räntesänkning i september.

Powell sade att "tiden har kommit för policyjustering", att de gjort "stora framsteg" mot målet för prisstabilitet och att de inte vill se ytterligare avmattning på arbetsmarknaden.

"Vi söker inte eller välkomnar inte ytterligare avkylning av förhållandena på arbetsmarknaden", sade han.

Fed-chefen sade att hans förtroende har ökat för att inflationen ligger på en uthållig bana mot målet på 2 procent, att inflationen har sjunkit betydligt och nu ligger mycket närmare målet.

Timingen och takten för kommande sänkningar kommer att bero på hur data utvecklas, men Fed ser stort utrymme att svara på eventuella risker.

Capital Economics tyckte att Powell slog an en duvaktig ton och antydde en potential för en sänkning med 50 punkter i september.

"I ett omisskännligt duvaktigt tal fokuserade Powell på de kortsiktiga utsikterna för politiken i samband med den senaste svaga sysselsättningsrapporten i juli", skrev de i ett kundbrev.

Själva fortsätter de att tro att tillfälliga faktorer pressade upp arbetslösheten i juli, vilket ger utrymme för den att stabiliseras eller till och med sjunka tillbaka i augusti, och borde innebära att Fed förblir bekväm med en sänkning på 25 punkter. Om arbetslösheten istället stiger ytterligare, skulle Fed sannolikt svara med en sänkning på 50 punkter vid policymötet den 17-18 september, enligt Capital Economics.

Marknadens förväntningar på septembermötet sjönk från cirka 73 före talet till 67 procent för 25 punkters sänkning och steg från 27 till 33 procent för 50 punkter sänkning, enligt CME Fed Watchtool.

Vid svensk stängning hade den amerikanska tvåårsräntan sjunkit med 5 punkter till 3,94 procent, medan tioåringen var 4 punkter lägre på 3,80 procent, jämfört med samma tid dagen före.

På valutamarknaden hade dollarn tappat ner mot 145 mot yenen, från 146 dagen före.

Inför talet var såväl Europaräntorna som euron stabila, men när Powell talade sjönk räntorna svagt samtidigt som euron stärktes till 1:117 mot dollarn (1:112).

Vid svensk stängning var de tyska räntorna någon punkt ned från dagen före, medan den svenska tvåårsräntan var ned 5 punkter till 1,87 procent och tioårsräntan 2 punkter lägre på 1,96 procent.

Kronan blev 5 öre starkare till 10:20 mot dollarn, men låg stilla på 11:38 mot euron.

SCB-siffror på fredagsmorgonen visade att arbetsmarknaden fortsätter att försämras. Den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 8,6 procent i juli, från 8,2 procent i juni, medan sysselsättningen sjönk efter en uppstuds i juni.

Nordeas Susanne Spector skrev i en kommentar att den generella bilden är att försvagningen på arbetsmarknaden fortsätter.

Finansminister Elisabeth Svantesson sade vid torsdagens pressträff på Harpsund att de räknar med att en återhämtning på arbetsmarknaden inleds runt årsskiftet. Regeringens nya prognos för arbetslösheten ligger på 8,3 procent både 2024 och 2025.

De europeiska hushållens inflationsförväntningar var stabila i juli, enligt ECB:s månatliga undersökning. Oxford Economics tyckte förväntningarna var "envisa" och gav mer röst år hökarna i ECB-rådet.

ECB håller sitt nästa penningpolitiska möte den 12 september och marknaden väntar sig att de följer upp junisänkningen med en till.

Reuters rapporterade på fredagen att det börjar växa fram ett brett stöd inom ECB-rådet för att sänka räntan vid septembermötet, och bara en stor överraskning i data kommande veckor kan senarelägga beslutet.

Flera av källorna, där många av dem lutar mer åt den hökaktiga delen, uppgav samtidigt att en svårighet kan bli kommunikationen, då de inte vill öka förväntningarna om en efterföljande räntesänkning även i oktober. De vill i stället håller kvar marknaden vid antagandet om kvartalsvisa sänkningar.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -