NEW YORK
DUVAKTIG POWELL LYFTE BÖRSERNA, S&P 500 +1,2% (Direkt)

2024-08-23 22:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna bjöd på breda uppgångar på fredagen efter att Fed-chefen Jerome Powells uppmärksammade tal i Jackson Hole gav tydliga indikationer om räntesänkningar.

Vid börsstängning var Dow Jones industriindex upp 1,1 procent till 41.175, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,5 procent till 17.878. S&P 500 handlades upp 1,2 procent till 5.635, vilket var 0,1 procentenheter högre än vid Stockholmsbörsens stängning.

Sett till veckan som helhet summerades därmed uppgångar för samtliga tre huvudindexen. Dow Jones ökade totalt 1,3 procent medan S&P 500 och Nasdaq klev upp 1,5 respektive 1,4 procent.

Under fredagseftermiddagen höll Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, talet i Jackson Hole som investerare sett som höjdpunkten för veckan. I det sade han att "tiden är kommen" för en policyjustering, det vill säga att en räntesänkning är högst trolig vid septembermötet. Frågan är nu om det landar i 25 eller 50 baspunkter.

Fed-chefen sade att hans förtroende har ökat för att inflationen ligger på en uthållig bana mot målet på 2 procent, att inflationen har sjunkit betydligt och nu ligger mycket närmare målet. Han poängterade också att centralbanken inte vill se ytterligare avmattning på arbetsmarknaden.

Sammantaget tyckte Capital Economics att Powell slog an en duvaktig ton och antydde en potential för en sänkning med 50 punkter i september.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 6 punkter till 3,80 procent.

I aktiehandeln var uppgångarna breda över sektorerna, med teknik och annat åt det cykliska hållet i ledning. Svagast uppgång noterades inom konjunkturstabila konsumentvaror. Två av torsdagens förlorare – Tesla och Nvidia – vände upp till vinnarlistan med uppgångar runt 4,5 procent vardera.

Bland rapportaktuella bolag rusade Cava 20 procent. Restaurangkedjan redovisade ett resultat och intäkter över marknadens förväntningar i andra kvartalet.

Workday, som tillverkar programvara för personalärenden, lyfte 12 procent. Även deras rapport slog marknadens förväntningar. Bolaget tillkännagav också en plan för återköp av aktier om 1 miljard dollar.

Detaljhandelsföretaget Ross Stores höjde sin vinstprognos för räkenskapsåret 2024 i samband med bolagets rapport, vars resultat kom in över förhandstipsen. Ross Stores klättrade 1,8 procent.

Uber Technologies ökade omkring 1,4 procent i kölvattnet av att taxi- och matleveranstjänsten fått klart ett flerårigt partnerskap med Cruise, ett dotterbolag till General Motors.


Graf: S&P 500 fredagen den 23 augusti

Källa: Infront


David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -