RÄNTOR/VALUTOR
OS PUFFADE PÅ PMI, SVANTESSON SPENDERAR (Direkt)

2024-08-22 16:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på torsdagen, med tyska räntor 2-4 punkter upp.

Euron bibehöll i stort veckans förstärkning, med handel runt 1:1120 mot dollarn, vilket är den högsta nivån på ett år.

"Euron är den främsta förmånstagaren av den pågående nedgången i ränteförväntningarna i USA och den förbättrade riskaptiten. Det handlar inte om någon europositiv story i sig, utan den generella makrobilden för Europa förblir svag", sade Geoff Yu på Bank of New York Mellon till Bloomberg News.

Kombinerade EMU-PMI steg till 51,2 i augusti från 50,2 i juli, något över väntade 50,1. Tjänste-PMI steg till 53,3 från 51,9 medan industri-PMI sjönk ytterligare till 45,6 från 45,8.

I Frankrike sjönk industrin medan tjänste-PMI steg klart i spåren av OS i Paris, medan Tyskland visade en nedgång i såväl industrin som tjänstesektorn.

Oxford Economics ser ändå ett svagt momentum i euroområdet bortom OS-effekten.

"PMI visade att euroområdet halvvägs genom tredje kvartalet har begränsat ekonomiskt momentum, vilket stärker vår uppfattning att återhämtningen kommer att bli svagare än vad som tidigare väntades", skrev de.

Avtalade löner i euroområdet ökade med 3,6 procent i årstakt under andra kvartalet, ned från 4,7 procent första kvartalet, som påverkades av engångsfaktorer i Tyskland.

Bedömare ser fortsatt en problematisk underliggande nivå och tyska uppåtrisker i höst, men riktningen borde ändå lugna ECB tillräckligt för att sänka räntan vid mötet den

12 september. Protokollet från julimötet ansågs också hålla den dörren klart öppen.

Även USA-räntorna steg, med tvååringen 5 punkter upp till 3,99 procent. Dollarn stärkts lite till 146:20 mot yenen.

Revideringen av jobbdatan till och med mars 2024 tog bort 818.000 sysselsatta. Omfattningen var relativt väntad och säger inget om utvecklingen därefter, men är ändå en signal om att dämpningen på arbetsmarknaden kan ha börjat tidigare än väntat.

Protokollet från Fed-mötet den 31 juli tolkades också lite duvaktigt. "Flera" ledamöter ansåg att data över inflation och arbetsmarknad öppnat för en sänkning med 25 punkter redan då, medan en "överväldigande majoritet" såg det som sannolikt att sänka i september.

USA-data på torsdagen visade att nyanmälda arbetslösa steg med 4.000 till 232.000, något över väntade 230.000. Preliminära PMI från S&P Global steg för tjänstesektorn men sjönk för industrin.

Svenska räntor steg 1-3 punkter medan kronan tappade 3 öre till 10:25 mot dollarn och 1 öre till 11:38 mot euron. Jämfört med före Riksbankens räntebesked är kronan ändå 3 öre starkare. Marknaden ser fortsatt tre sänkningar till i år.

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade regeringens syn på ekonomin vid den årliga träffen i Harpsund.

Svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur men tillväxten väntas tillta framöver. Vi befinner oss i en brytpunkt där inflationen tryckts ned, räntor börjar sänkas och reallönerna stiger.

BNP väntas nu öka med 0,8 procent i år (1,4 procent i juni) och 2,5 procent nästa år (2,4), medan arbetslösheten ligger börjar sjunka först år 2026.

Hon ser nu budgetsatsningar på 60 miljarder kronor, vilket är något mer än de 50 miljarder som Konjunkturinstitutet förutspått.

Den norska kronan tappade 6 öre till 11:77 mot euron.

Norges fastlands-BNP ökade med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första, något under marknadens och Norges Banks prognos på 0,2 procent.

Norges Banks breda enkät visade samtidigt på fallande inflationsförväntningar medan löneförväntningarna var stabila.

"Norges Bank förblir oroad över att inflationen blivit ihållande på grund av höga löneökningar. Stabila löneförväntningar och fortsatt nedgång i inflationsförväntningarna, särskilt på kort till medellång sikt, bör därför vara lugnande för banken. Vi upprepar vår prognos om en decembersänkning", skrev SEB.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -