NEW YORK
NEDGÅNGARNA TILLTOG, TEKNIK SÄNKE, S&P 500 -0,9% (Direkt)

2024-08-22 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna backade successivt på torsdagskvällen efter en öppning på plussidan. Techjättar pressade särskilt i huvudindexen, samtidigt som marknaden tog sikte på fredagens och möjligtvis veckans höjdpunkt – Fedchefen Jerome Powells tal i Jackson Hole.

Vid börsstängning var S&P 500 ned 0,9 procent till 5.571, vilket var 0,5 procentenheter lägre än vid Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones industriindex tappade 0,4 procent till 40.713, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 1,7 procent till 17.619.

I makroväg har marknaden på eftermiddagen fått ny statistik som ger inblick i hur sysselsättningen utvecklas i USA, nämligen data över nyanmälda arbetslösa. Totalt steg siffran med 4.000 personer förra veckan och uppgick till 232.000 personer, snäppet över de 230.000 personer som analytiker hade väntat sig.

Sektorsvis var det teknikrelaterat som främst tyngde indexen, och i synnerhet sett till de så kallade "Magnificent 7"-aktierna. Apple, Microsoft och Alphabet var ned 0,8-2,0 procent samtidigt som Nvidia och Tesla föll 3,7 respektive 5,7 procent.

Andra chiptillverkare såsom Intel och AMD tappade i sin tur 6,0 respektive 3,9 procent.

Molnbolaget Snowflake rasade 15 procent. Bolagets försäljningsprognos nådde inte upp till investerarnas förhoppningar om en AI-drivande tillväxt.

I positiv riktning gick i stället Peloton, den kraschade coronavinnaren som tillverkar interaktiv träningsutrustning, med en aktieuppgång om 35 procent. Bolaget har återvänt till försäljningstillväxt för första gången på nio kvartal, samt indikerat på att det är redo att prioritera lönsamheten framför tillväxt.

Bolaget ser lönsamhetsförbättringen som möjlig genom omfattande nedskärningar i marknadsförings- och försäljningsutgifter, och genom att förbättra sitt kassaflöde.

En annan aktie som haft det kämpigt sedan coronapandemin, videokommunikationsbolaget Zoom, lyfte i sin tur 13 procent efter att kvartalssiffrorna från torsdagskvällen imponerade på marknaden med starkare än väntade prognoser.

Advance Auto Parts, som är en leverantör av bildelar, backade med cirka 17 procent. Bolaget rapporterade lägre vinst, medan intäkterna var marginellt högre än konsensus.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen upp 9 punkter till 3,87 procent.


Graf: S&P 500 torsdagen den 22 augusti

Källa: Infront


David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -