PARADOX
HAR VÄLDIGT BRA KONTROLL PÅ PROJEKTEN I PIPELINE - VD (Direkt)

2024-07-26 08:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I kölvattnet av Paradox skrotade lanseringsplaner för spelet Life by You, med en betydande nedskrivning som följd, uppger vd Fredrik Wester att han skulle bli väldigt förvånad om det skulle bli aktuellt att tynga balansräkningen med fler spelnedläggningar det kommande året eller två åren.

Paradox ställde nyligen in lanseringen av Life by You vilket gav en nedskrivning på drygt 200 miljoner kronor. Spelet hade varit under utveckling sedan 2019.

Är det fler spel i riskzonen?

"Jag skulle vara väldigt, väldigt förvånad om vi lägger ner någonting som har någon slags påverkan på balansräkningen i alla fall det kommande året eller två åren. Sedan är det så att spelutveckling är inte någon superexakt vetenskap men nu känner jag att vi har väldigt bra kontroll på de projekt som vi har. Vi vet ungefär var de står, vi vet ungefär vad som behöver göras för att få klart dem", säger Fredrik Wester i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan skrotningen av Life by You har osäkerheten ökat, i alla fall hos vissa analytiker som följer Paradox, för att även den kommande lanseringen av Bloodlines 2 ska ställas in. Spelet utannonserades första gången våren 2019 och har sedan dess försenats i flera omgångar. Det senast sagda är att Bloodlines 2 ska lanseras hösten 2024.

Du har sagt att ni måste vara säkra på kvalitén innan ni sätter ett specifikt datum för Bloodlines 2. Hur mycket arbete kvarstår?

"Vi har kommit rätt långt men det är en bit kvar /…/ teamet har varit nöjda".

Hösten 2024 ligger lite runt hörnet och det har varit lite tyst om spelet. Är det fortfarande den tidpunkten som gäller för lanseringen?

"Vi kommer att komma med mer information om Bloodlines 2 inom ganska kort, om jag förstår det rätt. Utan att säga för mycket så är det på gång att säga vad som gäller", säger Fredrik Wester.

Paradox har åtta spel i pipeline (exklusive Paradox Arc) varav två stycken är utannonserade: Bloodlines 2 och Prison Architect 2. Det innebär att det ännu så länge är sex spel i pipeline som inte är utannonserade.

Hur många uppföljare av tidigare spel finns bland de här sex spelen?

"Jag kan inte riktigt går ner på granularitetsnivån (på detaljnivå, reds anm) men det är minst två som är i lite olika skede av utvecklingen", säger Fredrik Wester.

Finns det något spel från World of Darkness-universumet bland de sex spelen (samma universum som Bloodlines)?

"Det finns grejer på World of Darkness som är under utveckling, både genom vår förläggarenhet och på licens /…/ men jag skulle inte säga att det är något av våra stora pipelinespel", säger Fredrik Wester.

Inom Paradox pågår utveckling av ett spel under arbetsnamnet 'Project Caesar' där det inom olika forum dragits slutsatsen att det rör sig om en uppföljare till ett av bolagets klassiska kärnspel: Europa Universalis.

"Jag kan inte kommentera det riktigt. Teamet för spelet ville gå ut med det på det här sättet (med namnet Project Caesar) för att exponera och lämna öppet för spekulation. Jag kan tyvärr inte kommentera vad det spelet kommer att heta eller vad det är för spel", säger Fredrik Wester.

Paradox har som sagt två utannonserade spel: Bloodlines 2 och Prison Architect 2 och bägge spelens lanseringar är satta till i år. Efter årsskiftet är det ännu så länge helt tomt i den publika lanseringskalendern.

Ni har inga utannonserade spel för 2025, vad hoppas du på?

"Några stycken borde vi kunna få ur oss, minst två tycker jag /…/ jag hoppas hela tiden på att vi ska släppa två till tre spel per år, det är ett mål som inte har förändrats att vi ska ha en uppställning på två till tre stora spel per år", säger Fredrik Wester.

Förhoppningarna om antalet spel nästa är inkluderar inte Paradox Arc, en förläggarverksamhet där det publiceras mindre och för bolaget experimentella spelprojekt som ska komplettera portföljen och som i bästa fall kan adderas till Paradox kärnportfölj av spel.

"Det kommer vara några stycken som kommer därifrån också", säger vd:n.

Enligt Fredrik Wester ska man inte heller bortse från att det kan komma ett uppköp det kommande året.

"Jag kan inte lova något men marknaden är på en helt annan plats än vad den var för två-tre år sedan. Vi blir presenterade ett par case i veckan med studios som vill sälja och IP:s som är till salu därför att marknaden ser ut som den gör. Vi är i en fantastiskt fin position att kanske dra nytta av hur marknaden ser ut".

Efter att ha slutat som vd för Paradox och varit arbetande styrelseordförande i några år återvände Fredrik Wester till vd-posten för Paradox för ungefär tre år sedan.

Börjar du se horisonten på din vd-roll?

"Jag vill gärna stanna som vd under så lång tid som jag kan överblicka och jag känner mig otroligt motiverad /…/ den här gången känns det som att de får bära ut mig från vd-stolen", avslutar Fredrik Wester.


Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -