MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-07-26 14:12

MÅNDAG DEN 29 JULI

==================

- SCB: BNP (prel) 2 kv kl 8.00

Under årets första kvartal var BNP-utvecklingen oväntat stark, med en tillväxt på 0,7 procent, både jämfört med kvartalet före och ett år tidigare.

Inför andra kvartalets utfall väntar sig SEB att Sveriges BNP växlade ner och "bara" ökade 0,3 procent jämfört med föregående kvartal och sjönk med 0,3 procent jämfört med andra kvartalet i fjol.

SEB-ekonomen Olle Holmgren säger till Nyhetsbyrån Direkt att statistiken alltid är lite osäker eftersom det inte finns så mycket information att gå på.

Han pekar på att BNP-indikatorn har varit ganska svag i april och maj och att konsumtionen också har varit åt det svagare hållet.

"Den underliggande trenden tycker vi börjar se lite bättre ut, men vi tror att uppgången under första kvartalet mest berodde på tillfälligheter, till exempel stark lageruppbyggnad. Det tror vi kan slå tillbaka nu andra kvartalet", säger Olle Holmgren.

Samtidigt som andra kvartalets BNP-utfall meddelas släpps även BNP-indikatorn för juni månad.

BNP-indikatorn för maj, som publicerades den 5 juli, visade att Sveriges BNP ökade med 0,1 procent jämfört med föregående månad och minskade med 0,2 procent jämfört med samma månad förra året.

"Efter en försvagning i april växte svensk ekonomi något i maj, men samlad ekonomisk aktivitet låg fortfarande lägre än under första kvartalet. Hushållskonsumtionen fortsatte att försvagas samtidigt som en lägre varuimport bidrog till att hålla upp BNP," sade Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i samband med att maj månads BNP-indikator publicerades.

I BNP-indikatorn publiceras inga detaljer och det är främst de som nu tilldrar sig intresse i denna ordinarie beräkning. Huvudsiffran brukar följa indikatorn relativt väl.


TISDAG DEN 30 JULI

==================

- KI: barometerindikator juli kl 9.00

I juni steg barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, till 96,3, från 94,1 föregående månad.

För första gången på nästan två år låg konfidensindikatorerna för samtliga sektorer i näringslivet nära 100 och stämningsläget därmed nära normalläget. Även om tillförsikten ökat för hushållen är deras stämningsläge dock fortsatt mer pessimistiskt än normalläget, skrev KI.

Tillverkningsindustrin steg exempelvis till 99,2 från 98,6, medan hushållens konfidensindikator steg till 93,3 jämfört med 91,3. Såväl makro- som mikro-index steg.


- EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00

Under första kvartalet ökade euroområdets BNP med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2023 blev det en uppgång med 0,4 procent.

Inför andra kvartalets preliminära utfall väntas +0,2 procent jämfört med första kvartalet.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att efter en period av stagnation växte euroområdets ekonomi med 0,3 procent under första kvartalet, men tillväxten under andra kvartalet kommer sannolikt att bli lägre igen, 0,2 procent.

"Det beror på att bidraget till tillväxten från utrikeshandeln sannolikt inte har varit lika starkt som under första kvartalet. Dessutom är tillväxttakten för de enskilda länderna sannolikt mycket olika. Medan ekonomierna i Tyskland och Nederländerna sannolikt har stagnerat, förväntas den ha vuxit kraftigt igen i Spanien", skriver Commerzbank.

IMF spådde i sin prognosuppdatering i mitten på juli en BNP-tillväxt för eurozonen på 0,9 procent för helåret 2024.


-EMU: barometerindikatorn juli kl 11.00

I juni sjönk den samlade konfidensindikatorn för euroområdet, ESI, svagt till 95,9, från 96,1 föregående månad.

Förväntningarna låg på en liten uppgång till 96,2.

Konfidensindikatorerna för industrin sjönk mer än väntat, medan nedgången för tjänstesektorn var marginellt mindre än förutspått.

Inflationsförväntningarna bland hushållen tickade samtidigt uppåt jämfört med månaden före.


- Tyskland: KPI (prel) juli kl 14.00

Den tyska inflationstakten sjönk i juni till 2,2 procent, från 2,4 procent i maj.

HIKP-inflationen sjönk samtidigt till 2,5 procent, från 2,8 procent i maj.

Deutsche Bank räknar med att både KPI- och HIKP-inflationen ska vara oförändrade på 2,2 respektive 2,5 procent i juli. Däremot tror de att kärn-KPI kommer att öka med 0,3 procent från månaden före, vilket skulle ge en marginellt lägre inflationstakt, på 2,89 procent (juni: 2,95). Detta speglar deras förväntningar om att tjänsteprisinflationen backade till 3,75 procent, från 3,92 procent månaden före.

"I ljuset av fallande energipriser tror vi att den totala KPI-inflationen åtminstone tillfälligt kan sjunka under 2 procent till sommaren – möjligen redan i augusti – innan den sannolikt sätter sig mellan 2,0 procent och 2,5 procent mot slutet av året. Som sagt, med tanke på den endast gradvisa nedgången i tjänsteinflationen, räknar vi med att kärninflationstakten kommer att förbli långt över 2 procent under prognosperioden fram till slutet av 2025", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.


- USA: hushållens konfidensindikator juli kl 16.00

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 100,4 i juni, från 101,3 i maj, enligt Conference Boards månatliga mätning. Utfallet var ändå något över väntade 100,0.

Hushållens bedömning av nuläget förbättrades medan förväntningarna sjönk.

Nu pekar konsensusprognosen mot att hushållsindikatorn ska ha sjunkit till 99,9 i juli.



ONSDAG DEN 31 JULI

==================

- BOJ: räntebesked kl 6.00

Bank of Japan kommer troligen att diskutera en räntehöjning vid policymötet den 30-31 juli, och kommer samtidigt att presentera en plan för att nära nog halvera obligationsköpen över de kommande åren, enligt Reuters som talat med fyra källor med insyn.

Räntebeslutet kommer, enligt källorna, att avgöras av hur länge ledamöterna föredrar att invänta klarhet om huruvida konsumtionen kommer att återhämta sig och därmed hålla inflationen stabilt på 2 procent.

Enligt en Reutersenkät väntar sig en klar majoritet av tillfrågade ekonomer att BOJ kommer att lämna styrräntan oförändrad den 31 juli, men enligt källorna kan räntebeslutet bli mer ovisst.

Enligt källor som Bloomberg News talat med anser BOJ-ledamöter att en svag hushållskonsumtion komplicerar deras beslut om huruvida styrräntan ska höjas vid policymötet.

BOJ ska nu också presentera detaljer om sin plan för "kvantitativ åtstramning (QT)", det vill säga om hur de avser att trappa ner på de månatliga obligationsköpen under de kommande två åren.

Centralbanken väntas trappa ner köpen gradvis i flera steg, i en takt som ligger nära marknadens förväntningar för att undvika onödig marknadsturbulens.

KPI-data för Tokyoområdet i juli bjöd på blandade intryck för Bank of Japan inför policymötet den 30-31 juli; Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) steg 2,1 procent i årstakt, efter +2,2 procent månaden före. Väntat var +2,2 procent.

KPI-inflationen exklusive både färska livsmedel och energi sjönk däremot till 1,5 procent i juli, från 1,8 procent i juni.

BOJ kommer på onsdagen också att presentera nya kvartalsvisa prognoser.


- EMU: KPI (prel) juli kl 11.00

HIKP-inflationen i euroområdet sjönk till 2,5 procent i juni, från 2,6 procent i maj, vilket var väntat.

Kärninflationen låg samtidigt stilla på väntade 2,9 procent.

Inför snabbestimatet för juli ligger prognosen för HIKP-inflationen på 2,4 procent och för kärninflationen på 2,7 procent.

Commerzbank tror att inflationstakten troligen har sjunkit till 2,3 procent i juli och kärninflationen till 2,7 procent, eftersom takten sannolikt föll för alla komponenter bortsett från energi.

"Med +0,2 procent kommer jämförelsen med föregående månad sannolikt att vara lägre än genomsnittet för första halvåret, då priserna på tjänster steg – särskilt försäkrings- och restaurangpriserna. Det betyder att 6-månadersjämförelsen, som hade stigit de senaste månaderna, sannolikt också har fallit igen", skriver banken i ett kundbrev.


- FED: räntebesked kl 20.00

Federal Reserve kommer med all sannolikhet att lämna styrränteintervallet oförändrat, på 5,25-5,50 procent, efter FOMC-mötet den 30-31 juli, i så fall för åttonde mötet i rad.

Marknadsaktörer lär dock bevaka såväl pressmeddelandet som chefen Jerome Powells presskonferens noga för eventuella indikationer på om banken kan vara redo att överväga en första räntesänkning vid nästkommande FOMC-möte, den 17-18 september.

Men med tanke på att tunga ledamöter har klargjort att de vill ha "mer bra data" för att bli övertygade om inflationen kanske marknaden ändå får rikta blickarna mot Jackson Hole-symposiet, den 22-24 augusti, för tydligare guidning om sannolikheten för en räntesänkning i september.

I veckan uppmanade dock Feds tidigare chef i New York, Bill Dudley, att sänka redan nu vid julimötet. Att vänta till i september skulle i onödan öka risken för en recession, skrev han i en artikel för Bloomberg News.

"Jag har länge tillhört 'högre, längre' -lägret och insisterat på att Fed måste hålla den korta räntan på nuvarande nivå eller högre för att få inflationen under kontroll. Men fakta har ändrats, så jag har ändrat uppfattning", skrev Dudley.


TORSDAG DEN 1 AUGUSTI

=====================

- Silf/Swedbank: industri-PMI juli kl 8.30

I juni sjönk det svenska inköpschefsindexet för industrin något, till 53,6 från 54,0 i maj.

Silf/Swedbank, som tar fram indexet, skrev dock i en kommentar att juni var fjärde månaden i rad som indexet noterades i tillväxtzonen, och trots nedväxlingen fortsätter återhämtningen i svensk industri att öka snabbare än i euroområdet. Samtidigt har produktionsplanerna blivit mer expansiva.

"Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-total, följt av lagerinköp och produktion medan sysselsättning och leveranstider gav ett positivt bidrag. Fyra av fem delindex är nu i tillväxtzonen, vilket stärker bilden av en mer utbredd återhämtning i industrin", skrev Silf/Swedbank.


- BOE: räntebesked kl 13.00

En majoritet av de ekonomer som Reuters har tillfrågat räknar med att Bank of England kommer att sänka styrräntan med 25 punkter, till 5,00 procent, den 1 augusti, i så fall ganska exakt ett år efter att räntan höjdes till 5,25 procent.

Reuters noterar dock att marknaden endast prisar in en sannolikhet på 45 procent för att räntan verkligen kommer att sänkas den 1 augusti, och flera ekonomer vill inte säga säkert om en räntesänkning kommer nu eller om den dröjer till i september.

Huw Pill, BOE:s chefekonom, sade den 10 juli att utmaningen för BOE:s räntekommitté, MPC, är att få balansen rätt; med tillräcklig penningpolitisk åtstramning för att uppnå inflationsmålet, men varken för mycket eller för lite för rädsla för att destabilisera ekonomin.

MPC har betonat tre nyckelindikatorer när det gäller inflationens varaktighet; stramheten på arbetsmarknaden, lönetillväxten och tjänsteprisinflationen.

Huw Pill sade då att de senaste utfallen av dessa "på marginalen" har pekat på vissa uppåtrisker mot hans bedömning när det gäller hur ihållande inflation blir.

Efter hans tal har juni-utfallet publicerats. Det visade att Storbritanniens konsumentpriser steg 0,1 procent i juni jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 2,0 procent. Marknaden väntade sig en inflationstakt på 1,9 procent.


- USA: ISM industri-PMI juli kl 16.00

ISM inköpschefsindex för industrin sjönk till 48,5 i juni, från med 48,7 i maj. Analytiker hade väntat sig en uppgång till 49,1.

Samtidigt sjönk prisindex till 52,1 från 57,0 månaden före. Det var en klart större nedgång än till väntade 55,9.

Konsensusprognosen pekar nu mot att index ska ha stigit till 48,8 i juli.


FREDAGEN DEN 2 AUGUSTI

======================

- USA: arbetslöshet juli kl 14.30

I juni ökade sysselsättningen mer än väntat, med 206.000 personer, men samtidigt reviderades utfallen för april och maj ner med totalt 111.000 personer. I juli väntas nu antalet sysselsatta ha ökat med 185.000 personer.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha varit oförändrad på 4,1 procent, och den genomsnittliga timlönen spås ha ökat med 0,3 procent från månaden före, efter +0,3 procent även i juni.

Hittills i år har sysselsättningen i genomsnitt ökat med 222.000 personer per månad, jämfört med 251.000 per månad under 2023 och 377.000 per månad under 2022, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.

UniCredit räknar med att sysselsättningen ökade med 180.000 personer och att arbetslösheten låg stilla på 4,1 procent.

"Vi skulle inte bli förvånade om arbetslösheten steg med två decimaler, vilket skulle kunna utlösa Sahm-regeln, som har historiskt sett sammanfallit med en lågkonjunktur", skriver de.

Eftersom arbetsmarknaden är i bättre balans, så väntas den genomsnittliga timlönen ha ökat med 0,3 procent, "med nedåtrisker".

"En sådan ökning skulle sannolikt ta årstakten ned 0,2 procentenheter till 3,7 procent, vilket är något över intervallet på 3-3,5 procent som de flesta Fed-tjänstemän bedömer vara förenliga med att uppfylla Feds inflationsmål på 2 procent över tid", skriver UniCredit.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -