NEW YORK
BREDA UPPGÅNGAR EFTER BIDENS BESKED, S&P 500 +1,1% (Direkt)

2024-07-22 22:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New York-börsernas måndagshandel avslutades i en stadig uppgång efter att president Biden på söndagen meddelat att han inte kommer ställa upp för omval. Bland enskilda bolag lyfte Nvidia och Tesla, medan Crowdstrike fortsatte sitt ras.

Vid stängning hade S&P 500 stigit 1,1 procent till 5.564, motsvarande en uppgång om 0,6 procent från Stockholmsbörsens stängning. Samtidigt var tekniktunga Nasdaq Composite upp 1,6 procent till 18.007, medan Dow Jones industriindex avancerade 0,3 procent till 40.415.

Biden, som vid 81 års ålder är den äldsta personen någonsin att inneha ämbetet som president i USA, har gått ut med att han inte kommer ställa upp för omval. Sedan presidentvalsdebatten i Atlanta förra månaden, där Biden gjorde ett förvirrat intryck, har flera från det demokratiska partiet tryckt för att han inte borde ställa upp inför höstens val.

"Även om det har varit min avsikt att ställa upp i valet, tror jag att det är i partiets och landets bästa intresse att jag kliver åt sidan och fokuserar enbart på att fullgöra mina plikter som president under resten av min mandatperiod", skrev Biden på X.

På aktiefronten stärktes Nvidia 4,8 procent. Tidigare under måndagen kom uppgifter om att chiptillverkaren förbereder nya AI-chip för den kinesiska marknaden som är kompatibla med amerikanska exportlagar för avancerad teknik.

Cybersäkerhetsbolaget Crowdstrike, som under fredagen rasade över 11 procent efter en uppmärksammad IT-krasch, föll ytterligare 13 procent under måndagshandeln. Detta efter att investment banken Guggenheim nedgraderat Crowdstrike till neutral från köp.

Elbilstillverkaren Tesla lyfte 5,2 procent inför bolagets kvartalsrapport som släpps på tisdag. Under måndagen sade Teslas vd, Elon Musk, att humanoida robotar kommer att vara en del av produktionsbanden inom nästa år.

Bank of America tappade 1,4 procent efter rapporter om att Warren Buffets investeringsbolag Berkshire Hathaway sålt aktier i banken till ett värde om cirka 1,5 miljarder dollar.

Telekombolaget Verizon föll 6 procent i kölvattnet av en kvartalsrapport som missat förväntningarna.

Vidare har Wells Fargo höjt sin riktkurs för teknikkonglomeratet Apple till 275 dollar från 225 dollar inför bolagets kvartalsrapport den 1 augusti. Aktien var dock ned blyga 0,2 procent.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen upp 2 punkter till 4,26 procent.

På valutafronten stärktes dollarn 0,4 procent mot den svenska kronan, till 10:72.



Graf: S&P 500 måndagen den 22 juli

Källa: Infront


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Abercrombie & Fitch - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Verizon Communications - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -