PROGNOS
KPIF-INFLATION I JUNI UNDER RIKSBANKENS 2%-MÅL (Direkt)

2024-07-05 13:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Både KPIF-inflationstakten och den underliggande inflationen väntas ha sjunkit i juni, efter att ha kommit in högre än väntat månaden före.

KPIF-inflationen väntas nu ha noterats under Riksbankens mål på 2 procent, men samtidigt något över Riksbankens prognos från i juni.

Det visar Infronts enkät bland ekonomer.

I maj uppgick KPIF-inflationen till 2,3 procent, oförändrat från månaden före. Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), steg samtidigt till 3,0 procent från 2,9 procent i april.

Infront Direkt prognoser låg på en nedgång till 2,0 procent för KPIF-inflationen och på 2,6 procent för KPIFXE.

Riksbankens prognos, då från mars, pekade mot en KPIF-inflation på 2,6 procent i maj samt en KPIFXE-inflation på 2,9 procent.

KPIF-inflationen väntas nu ha sjunkit till 1,6 procent i juni, ökningstakten har i så fall inte varit lägre sedan i februari 2021 då den var 1,5 procent. KPIFXE-inflationen väntas samtidigt ha sjunkit till 2,6 procent, i så fall den lägsta ökningstakten sedan i januari 2022 (2,5).

Riksbankens prognos, i juni, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent och en KPIFXE-inflation på 2,5 procent.

Swedbank räknar med att låg månadstakt och höga jämförelsetal från förra året kommer att pressa ned alla mått, med KPIF på 1,5 procent efter att ha legat stilla kring 2,2-2,3 procent de senaste tre månaderna.

Banken tror också att KPIF-inflationen kommer att ligga under Riksbankens mål på 2 procent resten av året och att KPI-inflationen och KPIFXE kommer att falla under 2 procent under hösten.

"Vår kortsiktiga prognos ligger mycket nära Riksbankens uppdaterade projektioner och vi räknar med att Riksbanken ska leverera på de tre räntesänkningar (nästan) som antyds i räntebanan under andra halvåret 2024", skriver de i ett kundbrev.

De noterar att Riksbankens egna kortsiktiga modeller anger nedåtrisker för kärninflationen på upp till 0,2 procentenheter inför augustimötet.

Swedbank har reviderat upp sin prognos för matpriserna på kort sikt, efter att producentpriserna stigit.

SEB-ekonomernas KPIF-prognos ligger på 1,6 procent och KPIFXE-prognosen på 2,5 procent.

"Baseffekter från högre prisökningar än normalt förra året är den viktigaste drivkraften för lägre årstakter för inflationen, men vi räknar också med att delar av de mycket höga tjänstepriserna i maj ska vara de omvända (främst hotellpriser)", skriver SEB.

De noterar att inflationsutsikterna är gynnsamma och att KPIF, före överraskningen på uppsidan i maj, främst har överraskat på nedsidan sedan förra våren. För KPIF exklusive energi har nedåtöverraskningarna dominerat sedan i augusti förra året.

"Den mycket höga tjänsteinflationen i maj har ökat osäkerheten om den underliggande trenden och uppgången i tjänstepriserna var förvånansvärt bred. Priserna på resor och hotell, vilket förklarar det mesta av uppåtöverraskningen, är dock volatila och har ett starkt säsongsmönster", skriver SEB.

De noterar vidare att inflationsindikatorer har fortsatt att vara dämpade, men att prisplanerna i detaljhandelssektorn har ökat något i maj och juni. Uppgången bland livsmedelshandlare var relativt stor och det finns även tecken på högre internationella priser, främst på mat, vilket är en uppåtrisk för inflationen under andra halvåret, tillägger SEB-ekonomerna.

Nordeas prognoser ligger i linje med Riksbankens och chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett kundbrev att den stora bilden är att inflationstrycket är blygsamt.

Enligt Nordea markerar juni starten på en längre period med totala KPIF under målet på 2 procent.

"Tillsammans med ytterligare försvagning av arbetsmarknaden understryker detta att räntesänkningar är i pipelinen", skriver Isaksson.

Nordeas prognos är en styrränta på 2,75 procent vid årsskiftet och 2,50 procent i början av 2025, vilket innebär räntesänkningar med 25 punkter vid varje återstående penningpolitiskt möte i år och en till i början av 2025. Detta är en eller två räntesänkningar fler än vad Riksbanken för närvarande signalerar.

Handelsbankens Johan Löf varnar dock för att den underliggande inflationen fortfarande ligger över det normala och att det finns risker i båda riktningarna.

"En tillfällig nedgång är inte en lättnad efter hög inflation förra månaden", skriver han i sin kommentar inför inflationsstatistiken.

Han noterar att Handelsbanken efter förra månadens explosion i inte minst tjänstepriser, försiktigt har räknat med en överlag långsammare tjänsteprisuppgång i juni än vad deras prognosmodeller uppskattar. Detta räknar in en viss återhämtning från den sannolika (men i storlek begränsade) inflationseffekten från Taylor Swift och Eurovision-evenemangen.

"Under huven är dock tjänsteprisinflationen fortfarande hög, delvis som det relativa priset på tjänster fortfarande är lågt jämfört med varor och livsmedel, och bör därför komma ikapp framåt. Faktum är att prissättningsplanerna bland tjänstesektorns företag förblir högre än normalt", enligt Löf, som tillägger att riskerna för inflationstrycket i juni inkluderar priser på mat och internationella resor.

Johan Löf konstaterar att sammantaget så utmanar Riksbankens nuvarande signalering Handelbankens syn på endast två räntesänkningar i år, i september och december.

"Vi förutspår dock högre inflation och lägre arbetslöshet än Riksbanken, vilket innebär att Riksbanken kan behöva backa bort från sina snabbare räntesänkningsplaner", skriver han.

SCB publicerar juni-KPIF fredagen den 12 juli, klockan 8.00.


Prognos juni (%)    Infront    Riksbanken      maj     Diff RB
==============================================================
KPIF m/m               0,2                     0,2            
KPIF y/y               1,6         1,5         2,3        -0,3
KPIFXE, y/y            2,6         2,5         3,0         0,1
==============================================================

Diff RB är hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens då aktuella prognos. 

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -