Lannebo Fastighetsfond A SEK
Lannebo Fastighetsfond minskade 1,9 procent i juni - ökat i Pandox (Finwire)

2024-07-08 13:40

Fonden Lannebo Fastighetsfond A SEK minskade 1,9 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,6 procent och är därmed bättre än index som har minskat 0,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Philip Hallberg och Tobias Kaj.

Inledningsvis skriver förvaltarna att diskrepansen mellan stark kapitalmarknad och avvaktande aktiemarknad består. Under månaden minskade obligationsspreadar, och 5-årsswapen sjönk från 2,9 procent till 2,6 procent, men aktiemarknaden förblev sidledes.

De innehav som bidrog mest till avkastningen under månaden var NP3, Balder, Olav Thon och Pandox. Negativa bidragsgivare var istället Trianon och Corem.

Gällande portföljaktiviteten adderade man Pandox som nytt innehav i maj och ökade sedan i juni. Förvaltarna förväntar sig att bolaget gynnas av fotbolls-EM i Tyskland, deras största marknad. Samtidigt ökades innehaven Sagax och Balder, finansierat av inflöden och avyttring av Kojamo.

I juni noterades Prisma Fastigheter, det första svenska fastighetsbolaget på huvudlistan sedan Emilshus i juni 2022. Prisma fokuserar på externhandel och vägnära restauranger, vilket anses göra dem unika. fonden deltog inte i noteringen men ser positivt på marknadens islossning.

Vidare förklarar förvaltarna att majoriteten av fastighetssektorn publicerar halvårsrapporter i juli. Man förväntar sig en 2-procent minskning i förvaltningsresultatet för andra kvartalet jämfört med 2023, men återhämtning från tredje kvartalet. För helåret 2024 väntas en 3-procentig ökning, och 7 procent under 2025.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Balder, Sagax och NP3, med portföljvikter om 9,7, 9,6 respektive 8,6 procent.

Lannebo Fastighetsfond A SEK, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,9
Index MM, förändring i procent -0,9
Fond i år, förändring i procent 3,6
Index i år, förändring i procent -0,2

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Fastighetsfond... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -