MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-07-05 13:49

TISDAG DEN 9 JULI

=================

- FED: Jerome Powell talar inför senatens bankkommitté kl 16.00

I samband med det halvårsvisa talet i senatens bankutskott, det som tidigare kallades "Humphrey Hawkins", frågas Fed-chefen samtidigt ut om penningpolitiken.

Unicredit noterar att vittnesmålet kommer att bevakas noga för möjliga vinkar om en septembersänkning.

De tror att balanserade toner från Powell, där han upprepar budskapet han levererade i Sintra, kan hjälpa euron.


ONSDAG DEN 10 JULI

==================

- Kina: KPI juni kl 3.30

Konsumentpriserna i Kina ökade med 0,3 procent i maj, oförändrat från månaden före och snäppet under väntade 0,4 procent. Exklusive livsmedel och energi ökade KPI dubbelt så mycket.

För juni ligger prognosen på 0,4 procent.


- Nya Zeeland: räntebesked kl 4.00

Nya Zeelands centralbank, RBNZ, lät i maj sin styrränta ligga stilla på 5,5 procent, för sjunde månaden i rad och bekräftade därmed marknadens förväntningar.

"Kommittén var enig om att penningpolitiken behöver förbli restriktiv för att säkra att inflationen återvänder till målet inom en rimlig tidsram", skrev banken i sitt uttalande och noterade att inflationstakten låg kvar över målet på 1-3 procent och att det inhemska trycket i tjänstepriserna kvarstod.

Kommittén diskuterade möjligheten att höja räntan vid detta möte, men även om riskerna mot inflationen låg på uppsidan så fanns det mer förtroende om att inflationen rör sig mot målet på medellång sikt.

"Kommittén var ändå överens om att räntan kanske behöver hållas på en restriktiv nivå längre än vad som förväntades i februari", skrev de.

RBNZ drog upp sin räntebana och ser nu en räntesänkning senare under 2025 än vad som tidigare väntades.

RBNZ-chefen Adrian Orr tonade i en intervju med Bloomberg News ned sannolikheten för en ny räntehöjning. Centralbanken kommer endast strama åt policyn ytterligare om den ser behov att dämpa inflationsförväntningarna.

Prognosen för juli-mötet är att styrräntan lämnas oförändrad även denna gång.


- Norge: KPI juni kl 8.00

I maj växlade norsk kärn-KPI ned till 4,1 procent, från 4,4 procent månaden före och den lägsta ökningstakten sedan i juni 2022. Kärn-KPI har sjunkit kontinuerligt sedan i oktober i fjol då den var uppe på 6,0 procent.

KPI-inflationen sjönk samtidigt från 3,6 procent i april till 3,0 procent i maj.

Prognoserna för juni-utfallen ligger på 4,1 procent för kärn-KPI och 2,5 procent för KPI.

SEB räknar med att nedåttrenden för norsk kärn-KPI kommer att fortsätta och deras prognos är i linje med Norges Banks.

"Vi förutspår att inflationen i Norge kommer att vara klibbigare än i de flesta andra länder, men vi ser nedåtrisker för Norges Banks prognos under andra halvåret i år", skriver de i ett kundbrev.

De tillägger att löneinflationen förväntas förbli klibbig, vilket håller tjänsteinflationen långt över trenden före pandemin.


TORSDAG DEN 11 JULI

===================

- AF: arbetslöshet juni kl 6.00

I slutet av maj var 340.642 personer, 6,5 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar. Bland ungdomar hade arbetslösheten ökat till 6,9 procent, från 6,3 procent samma månad i fjol.

Dessutom hade cirka 3.000 fler personer varslats i maj än samma månad för ett år sedan.

Enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik har antalet inskrivna arbetslösa stigit från drygt 344.000 personer i början av juni till drygt 347.000 sista veckan i månaden.


- Kantar Prospera: inflationsförväntningar penningmarknadens aktörer kl 8.00

Den lilla enkäten, bland penningmarknadens aktörer. I juni räknade de med att den svenska KPIF-inflationen skulle vara 1,9 procent om ett år, 1,9 procent om två år och 2,0 procent om fem år.

På ett års sikt var den en marginell nedgång från 2,0 procent i maj-enkäten.


- USA: KPI juni kl 14.30

Majutfallet ledde till kraftiga räntenedgångar och dollarförsvagning eftersom det ansågs öka sannolikheten för att Fed ska sänka sina styrräntor inom en inte allt för avlägsen framtid. Jämfört med månaden före var KPI oförändrat och jämfört med ett år tidigare ökade priserna med 3,3 procent. Väntat var en uppgång med 0,1 procent respektive 3,4 procent.

Kärn-KPI ökade samtidigt 0,2 respektive 3,4 procent, i stället för med väntade +0,3 respektive 3,5 procent.

Vid en paneldebatt på ECB-konferensen i portugisiska Sintra signalerade Fed-chefen Jerome Powell en känsla av "försiktig optimism" om inflationsutsikterna.

Han välkomnade att inflationen hade återupptagit nedåttrenden, efter att den vänt upp i början av året, men påpekade att det ännu är för tidigt att säga om det innebär att Fed kan sänka räntan i slutet av sommaren.

Prognoserna för juni-utfallet pekar mot en månadsökning på 0,1 procent för KPI och på 0,2 procent för kärn-KPI.

Commerzbank konstaterar att inflationsläget har lugnat ner sig något efter de oväntat höga utfallen under första kvartalet, något som junistatistiken bör bekräfta även om de ser ett något högre pristryck än i maj.

"Men inflationstrycket är fortfarande för högt", skriver de i ett marknadsbrev.

Från Feds perspektiv bör juni månads data öka förtroendet för att inflationen varaktigt kommer att falla till sitt mål på 2 procent, vilket Fed regelbundet citerar som en förutsättning för räntesänkningar.

"Signalen kommer dock inte att vara tillräckligt stark för att Fed ska sänka räntorna på kort sikt. Vi fortsätter att räkna med den första sänkningen i december", skriver Commerzbank.



FREDAG DEN 12 JULI

==================

- SCB: KPI juni kl 8.00

Både KPIF-inflationstakten och den underliggande inflationen väntas ha sjunkit i juni, efter att ha kommit in högre än väntat månaden före.

KPIF-inflationen väntas nu ha noterats under Riksbankens mål på 2 procent, men samtidigt något över Riksbankens prognos från i juni.

Enligt Infronts enkät bland ekonomer väntas KPIF-inflationen nu ha sjunkit till 1,6 procent i juni, ökningstakten har i så fall inte varit lägre sedan i februari 2021 då den var 1,5 procent. KPIFXE-inflationen väntas samtidigt ha sjunkit till 2,6 procent, i så fall den lägsta ökningstakten sedan i januari 2022 (2,5).

Riksbankens prognos, i juni, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent och en KPIFXE-inflation på 2,5 procent.


- USA: PPI juni kl 14.30

Väntas ha ökat med 0,1 procent från i maj, medan kärn-PPI väntas ha stigit 0,2 procent.


- USA: Michiganindex (prel) juli kl 16.00

Indexet över det amerikanska konsumentförtroendet sjönk till 68,2 i juni jämfört med 69,1 i maj, enligt definitiva siffror.

Det var dock klart bättre än såväl det preliminära utfallet på 65,6 och förväntningarna på 65,8.

De ettåriga inflationsförväntningarna låg stilla på 3 procent medan de fem-åriga steg en aning från 2,9 till 3,0 procent.

Prognosen för juli pekar mot en fortsatt nedgång till 67,0.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -