Nationell Samling i liten ledning före vänstern efter första valrundan i Frankrike (Finwire)

2024-07-01 07:17

Högerextrema Nationell Samling, NS, vann den första omgången i parlamentsvalet i Frankrike, med en knapp ledning före vänsteralliansen NFP. Sittande presidenten Emmanuel Macrons liberala parti hamnade på en tredje plats såsom opinionsundersökningar visat inför valet.

NS gick segrande med drygt 29 procent av rösterna enligt preliminära siffror från inrikesministeriet, rapporterar TT. Det var ett sämre utfall än de 33-34 procent som valundersökningar visat på.

NFP kom tvåa med 28 procent och Macrons parti fick 20 procent. Högerpartiet Republikanerna kom på fjärde plats med 6,5 procent.

Inför den andra rundan har Macron uppmanat väljare att samlas bakom kandidater som kan besegra NS:s företrädare. Valet hålls den 7 juli.

Från NFP:s håll vill man se att Macrons väljare ger stöd till dess kandidater där man har närmast till seger.

“Nu är det deras (Macrons parti) tur att se till att extremhögern inte kan regera”, sade socialistledaren Olivier Faure och påminde om att vänstern gett Macron sitt stöd i tidigare, avgörande val.

I Frankrike hålls valet på sådant sätt att man röstar i olika valkretsar till de 577 platser som finns i Nationalförsamlingen. Om en kandidat säkrar över 50 procent hålls inget andra val. På samma sätt försvinner en kandidat från ett andra val om denne får under 12,5 procent. Under första rundan säkrades 75 av totalt 577 platser. Inför andra valet står det nu huvudsakligen mellan tre kandidater i över 300 distrikt.

Utfallet från valet hittills är något av ett chockresultat, säger statsvetaren Göran von Sydow och pekar på att det kan få “internationella konsekvenser” om det håller i sig.

Valdeltagandet var på höga 65,5 procent, att jämföra med 47,5 procent i förra valet.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -