RÄNTOR/VALUTOR
LÅNGA USA-RÄNTOR NER, NYA TULLSIGNALER (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjönk något ytterligare i USA-handeln efter den svenska stängningen på fredagen. Dollarn handlades samtidigt obetydligt högre mot euron.
Tidigare på fredagen rörde sig USA-räntorna oregelbundet; initialt lägre räntor efter relativt mjuka tullsignaler från Donald Trump byttes till uppgångar, i linje med stigande Europaräntor, följt av nedgångar i spåren på svaga USA-indikatorer på eftermiddagen.
Efter en rad positiva överraskningar i preliminära januari-PMI-data från Europa överraskade amerikanska dito på nedsidan på eftermiddagen. Index för tillverkningsindustrin steg visserligen något, men tjänste-PMI föll markant vilket bidrog till att pressa ned det sammanvägda indexet till niomånaderslägsta 52,4.
PMI-rapporten indikerade dock samtidigt att inflationstrycket steg till den högsta nivån på fyra månader när såväl input- som försäljningspriser steg i såväl tjänstesektorn som industrin. Jobbtillväxten ökade och företagen signalerade fortsatt optimism om utsikterna.
Definitiva Michiganindex visade vidare att hushållssentimentet försvagades mer än väntat i januari. Bedömningen försvagades både gällande nuläget som utsikterna, som var de svagaste sedan i juli.
Michiganindex visade vidare att inflationsförväntningarna steg kraftigt i januari jämfört med i december, vilket även indikerades i den preliminära rapporten. Ettårsförväntningarna steg från 2,8 till 3,3 procent medan femårsförväntningarna steg från 3,0 till 3,2 procent.
Michiganuniversitetet noterade att "oro över den framtida banan för inflationen var synliga i intervjuerna", och de kopplas till förväntningar om politiken, som importtullar.
Kommande vecka riktas USA-intresset främst mot Federal Reserves räntebesked, onsdag klockan 20.00. Förväntningarna pekar entydigt mot att styrräntan kommer att lämnas oförändrad denna gång, men intresset är stort för vad Fed kommer att kommunicera om utsikterna för räntan framöver, i pressmeddelandet och vid chefen Jerome Powells presskonferens en halvtimme efter räntebeskedet.
Den första helgen med Donald Trump tillbaka som USA:s president bjöd inte oväntat på ett spretigt flöde av nyhetsflashar om det mesta från aborter till rensning av Gaza och ett hätskt samtal med Danmarks statsminister om Grönland.
Mest påtagligt var kanske att Trump snabbt beslutade att införa 25-procentiga importtullar mot Colombia för att landet vägrat ta emot amerikanska flygplan med repatrierade migranter.
På måndagsmorgonen meddelade dock Vita huset att man kommer att avvakta med att införa tullarna efter colombianska eftergifter.
Angående tullar rapporterar Wall Street Journal också att Trumps rådgivare blir allt mer angelägna om att lägga 25-procentiga tullar på import från Kanada och Mexiko redan från och med lördag.
Enligt en senior företrädare för administrationen är Trump fortsatt "mycket seriös" om sina hot mot Kanada och Mexiko, och han räknar med att de kommer att samarbeta.
WSJ noterar att detta skulle bli en väckarklocka för investerare och företag. Goldman Sachs noterade i ett kundbrev förra veckan att de såg endast en 20-procentig sannolikhet för att Trump skulle införa importtullar redan på lördag. Detta med hänvisning till att han uttalade liknande hot under hans förra presidentperiod, som inte alltid följdes upp.
Den hör gången är dock Trump mer mottaglig för strategin "tullar-före-förhandlingar", enligt personer med insyn i diskussionerna, även om inga slutliga beslut är fattade.
Asiatiska börser utanför Kina sjunker på de flesta håll så här långt på måndagen. I Kina stiger dock indexen efter utbredda spekulationer om att en kostnadseffektiv AI-modell, utvecklad av kinesiska DeepSeek, ska kunna utmana de amerikanska techjättarnas dominans på området.
Amerikanska börsterminer sjunker samtidigt, delvis beroende på spekulationerna om DeepSeek men också på WSJ:s uppgifter om möjliga Kanada/Mexikotullar redan från och med lördag. Även europeiska börsterminer pekar nedåt och USA-räntorna sjunker ytterligare något i längre löptider.
Kinas officiella industri-PMI sjönk oväntat till 49,1 i januari, från 50,1 i december. Det var under väntade 50,1 och den lägsta noteringen sedan i augusti. Tjänste-PMI sjönk samtidigt från 52,2 till 50,2.
Capital Economics noterar i ett kundbrev att Kinas ekonomi verkar ha tappat momentum i januari trots den senaste tidens policylättnader. Enligt ekonomerna kan inbromsningen förhoppningsvis visa sig vara temporär givet att de finanspolitiska stimulanserna borde börja få effekt inom kort.
"Men de överraskande svaga PMI-indexen understryker svårigheterna beslutsfattarna har med att uppnå en uthållig återhämtning för tillväxten", skriver Capital Economics.
I Europa riktas måndagens makrodatafokus främst mot den tyska konjunkturbarometern IFO-index för januari. Indexet sjönk 4,5-årslägsta 84,7 i december och konsensusprognosen pekar nu mot en liten nedgång, till 84,6, även i januari. Fredagens relativt positiva utfall i preliminära PMI-data för januari kan dock ge visst hopp om en förbättring även i IFO-index.
Senare i veckan riktas även Europaintresset mot nya räntebesked; Riksbanken på onsdag och ECB på torsdag. Båda centralbankerna väntas sänka sina respektive styrräntor med 25 punkter, till 2,25 respektive 2,75 procent.
Efter räntebeskeden riktas makrointresset mot fredagens inflationsdata; preliminära januari-KPI från Tyskland och amerikansk PCE-inflationsdata för december.
måndag kl 5.45 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:9568 (10:9128) EUR/USD 1:0469 (1:0501)
EUR/SEK 11:4705 (11:4606) USD/JPY 155:80 (155:97)
Jp obl 2 0,71 (0,72) Jp obl 10 1,23 (1,24)
Ty obl 2 2,30 (2,30) Ty obl 10 2,58 (2,58)
US obl 2 4,26 (4,27) US obl 10 4,59 (4,64)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt