Svenskarnas förmögenhet passerar 28 000 miljarder för första gången - SEB:s sparbarometer (Finwire)

2024-06-05 06:57

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet steg under första kvartalet, vilket främst beror på en stark börsutveckling. Det skriver SEB i senaste sparbarometern.

Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 942 miljarder kronor till 28 007 miljarder kronor. Nettoförmögenheten ökade med 4,2 procent, eller 917 miljarder kronor i absoluta tal, till totalt 22 746 miljarder kronor.

Uppgången i förmögenheten är främst driven av ökade aktietillgångar med 7,6 procent, följt av räntetillgångar med 3,1 procent. Fastighetstillgångarna ökade marginellt med 0,1 procent.

“Vårens goda börsutveckling har drivit upp förmögenheten men också fått hushållen att placera en större del av sitt sparande på aktiemarknaden”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Vad gäller skulderna kom dessa att öka med 0,5 procent, motsvarande 25 miljarder kronor, under första kvartalet. Detta motsvarar en långsammare genomsnittlig ökningstakt än tioårssnittet på 1,3 procent.

Räntekvoten, som visar hushållens räntekostnader som andel av disponibel inkomst, ökade med 1,3 procent från 7,9 procent till 8,0 procent. Kvoten är nu på samma nivå som i slutet av 2008.

“Det här kvartalet uppvisar tecken på att hushållens skuldökningstakt bottnat samtidigt som räntekvoten toppat. I takt med att den första räntesänkningen får genomslag, samt att fler sänkningar står för dörren, finns det anledning att tro att räntekvoten börjar sjunka och skuldaptiten vänder upp igen. Dessa faktorer kommer tillsammans vara en impuls för att bostadspriserna återigen börjar stiga”, säger Américo Fernández.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -