REGERINGEN
FÖRSLAG FÖRENKLA REGLER FÖR FÅMANSBOLAG (3:12) (Direkt)

2024-06-03 11:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen välkomnar förslagen om att förenkla skattereglerna för fåmansbolagen.

Det sade finansminister Elisabeth Svantesson vid en pressträff på måndagen, då hon tog emot betänkandet från den kommitté som har haft i uppdrag att komma med förslag på nya skatteregler för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna.

"Regeringen genomför just nu en reformintensiv för att underlätta för företagande i Sverige. Därför är jag så glad att idag få ta emot kommitténs förslag om hur de så kallade 3:12-reglerna både kan förenklas och förbättras", säger hon i en kommentar.

Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag föreslår bland annat en ny modell för beräkning av gränsbeloppet som bland annat innebär att dagens förenklingsregel och huvudregel slås ihop till en gemensam regel som ska användas av samtliga delägare.

Alla ska få tillgodoräkna sig ett höjt schablonbelopp per företag, dagens löneuttagskrav och kapitalandelskrav slopas och ersätts av ett schablonmässigt löneavdrag och alla delägare i fåmansföretag som anställer får möjlighet att tillgodoräkna sig löneunderlag i företaget.

Ett gemensamt takbelopp införs också för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt får tas upp i inkomstslaget tjänst.

Enligt kommitténs förslag ska de nya reglerna träda i kraft den 1 januari 2026. Kommitténs förslag kommer nu att beredas i regeringskansliet.

Organisationen Företagarna välkomnar utredningens förslag, även om vissa delar saknas.

"Efter två års ingående utredningsarbete har nu ett omfattande förslag lagts fram. Företagarna ser positivt på att förutsättningarna för småföretag och entreprenörer förbättras", säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna som har deltagit i utredningens expertgrupp.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -