RÄNTOR/VALUTOR
SVENSK INFLATION TALAR ALLTMER FÖR MAJSÄNKNING (Direkt)

2024-04-12 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker på fredagen, med tyska räntor 5-7 punkter ned, medan dollarn stärkts mot euron och yenen.

Svenska räntor sjunker 11-12 punkter efter att KPIF-utfallet för mars stärkt förväntningarna om en räntesänkning i maj från Riksbanken. Kronan har tappat 5 öre till 10:78 mot dollarn och 2 öre till 11:52 mot euron från före statistiken.

KPIF-inflationen sjönk till 2,2 procent från 2,5 procent i februari, under förväntningarna på 2,6 procent i Infronts enkät. KPIFXE-inflationen (exklusive energi) sjönk till 2,9 från 3,5 procent, väntat var 3,2 procent.

Riksbanken räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 2,7 procent och en KPIFXE-inflation på 3,3 procent i mars. Medianen i Riksbankens underliggande mått sjönk samtidigt till 3,0 procent i mars från 3,5 procent i februari.

En mer entydig riktning för inflationen öppnar därmed för en räntesänkning i närtid.

"Med tanke på ECB:s besked igår med en tydlig indikation om en räntesänkning i juni har Riksbanken stöd för en sänkning i maj. Kronrisken minskar då för en räntesänkning av Riksbanken redan maj", skriver Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, i en kommentar.

Swedbank noterar ett positivt momentum för inflationen just nu, där 1-, 3- och 6-månaderstakten (säsongsjusterat och annualiserat) för KPIFXE ligger klart under 2 procent, och 1-månaderstakten den lägsta sedan februari 2021.

Det är också positivt att prisökningarna nu är mindre brett baserade med förre drivkrafter på uppsidan, och bara fyra kategorier bidrog med mer än 0,01 procentenheter till månadstakten. Särskilt livsmedelsinflationen var svag, men det var också utvecklingen för kläder och rekreaktion. Tjänsteinflationen förblir lite högre men även här ligger momentum nära 2 procent.

Med marsinflationen nu avklarad så bör Riksbanken vara övertygad om att de disinflationistiska krafterna arbetar sig igenom ekonomin. Kronan är svag men effekterna på inflationen har hittills dominerats av andra faktorer som ger nedåttryck.

"Vi känner oss bekväma med vår prognos om att Riksbanken sänker i maj och genomför en serie sänkningar under 2024", skriver Swedbank.

Nordea noterar också att överraskningen på nedsidan var bred, bland annat från lägre livsmedelspriser. Viktigt är även att tjänsteinflationen kom in under förväntningarna.

"Marsutfallet och vår prognos för de kommande kvartalen är i linje med Riksbankens låginflationsscenario, och vi ser även nedåtrisker för vår inflationsprognos. I Riksbankens låginflationsscenario så sänks räntan till 2,50 procent i år, vilket också är vår prognos. Marsutfallet stärker vår syn att sänkningscykeln startar i maj", skriver Nordea.

Handelsbanken överraskades också av en mer brett baserad nedgång. Bland annat livsmedelspriserna dämpades, men det återstår att se om det var en engångsfaktor eller starten på en mer omfattande trend. Ledande indikatorer pekar mot att inflationen kan landa i intervallet 1,5-3,0 procent.

"Det kan låta lovande, men en rad globala inflationsindikatorer har vänts och stiger, kronan har befunnit sig i en försvagningstrend och prissättningsindikatorer pekar mot att 'beteendet' inte normaliserats ännu", skriver Handelsbanken.

De ser ändå skäl att ändra sin prognos för Riksbanken, och ser nu en första sänkning i maj och inte juni.

"Men baserat på det obekväma läget med en potentiell uppgång i inflationen så har vi kvar synen att Riksbanken kommer att sänka försiktigt, och inte agera vid varje möte", skriver de.

SEB ser KPIF-utfallet som en bekräftelse på att sannolikheten för en majsänkning är hög. Den svaga kronan fortsätter att vara en osäkerhetsfaktor men efter dagens utfall har ribban höjts betydligt för när växelkursen kommer att stoppa en majsänkning.

"En svagare kronan kan däremot göra att direktionen går för en signal att räntan kommer att sänkas gradvis, och vår prognos om en andra sänkning redan i juni är troligen för aggressiv om den nuvarande krontrenden fortsätter", skriver SEB.

Riksbankens signal vid det senaste mötet var en sänkning i maj eller juni, där Erik Thedéen talade om 50/50-läge.

Marknadens prissättning indikerar nu en sannolikhet på 72 procent att de sänker i maj, och en styrränta på 3,27 procent i slutet av året. På torsdagen låg sannolikheten på 56 procent för maj och 3,35 procent i slutet av året, enligt SEB:s beräkningar.

Europadata visade att den preliminära inflationstakten i mars bekräftades i Tyskland, Frankrike och Spanien. Det definitiva utfallet för hela euroområdet kommer på onsdag i nästa vecka.

ECB lämnade på torsdagen styrräntan oförändrad men bekräftade i sitt uttalande att de nu öppnar dörren för en första sänkning. ECB-chefen Christine Lagarde sade vid pressträffen att några få ledamöter kunnat tänka sig sänka då, men att en klar majoritet ville invänta mer data.

Hon upprepade att de kommer att veta mycket mer i juni, och parerade frågor om betydelsen av att Federal Reserve tycks vackla sina sänkningsintentioner efter starka data.

Några ECB-ledamöter har på sedvanligt maner varit ute efter ECB-mötet och luftat sin egna syn. Yannis Stournaras ser rätt tid att divergera från Fed, Martins Kazaks ser junisänkning om inte oväntat sker medan Madis Müller anser att den lägre inflationen ökar sannolikheten för junisänkning.

ABN Amros huvudscenario är att ECB sänker vid varje möte från juni. Styrräntan är i djupt restriktivt område, och givet att euroområdet har stagnerat under mer än ett år så är det enda rättfärdigandet för denna åtstramning att inflationen är över målet.

"Men inflationsbilden ändras snabbt. Även med 125 punkters sänkning i år så skulle penningpolitiken förbli åtstramande i slutet av 2024", skriver de.

USA-räntorna sjunker också på fredagen, med tvååringen 3 punkter ned. Dollarn har stärkts längre upp över 153-nivån mot yenen, men utan mer än generell volatilitetsvarning från den japanske finansministern Shunichi Suzuki. Marknaden är ändå fortsatt på "high alert" för en intervention.

             fredag kl 10.10 (torsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:7794  (10:7475)  EUR/USD    1:0683  (1:0727)
EUR/SEK    11:5171  (11:5291)  USD/JPY    153:21  (153:17)
Ty obl 2      2,90     (2,97)  Ty obl 10    2,38    (2,47)
US obl 2      4,92     (4,95)  US obl 10    4,54    (4,57)
Sv obl 2      2,75     (2,87)  Sv obl 10    2,42    (2,53)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -