USA
HD GER GRÖNT LJUS FÖR TRUMP STÄLLA UPP I PRIMÄRVAL (NY) (Direkt)

2024-03-04 16:17

(tillägg: i stycke fyra och fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Högsta domstolen i USA gav på måndagen grönt ljus för Donald Trump att fortsätta ställa upp i primärvalen inför presidentvalet.

Det rapporterar bland annat NBC.

Delstaten Colorado slog tidigare fast att Trump inte kan stå på valsedeln eftersom han medverkade till stormningen av kongressen i januari 2021, och därmed uppror mot konstitutionen.

Högsta domstolen river nu upp detta beslut i ett enigt utslag. De konstaterar att Colorados högsta domstol felaktigt hade antagit att delstaten kunde besluta huruvida en kandidat har rätt att vara med på valsedeln utifrån del tre i det 14:e tillägget till konstitutionen. Det är bara kongressen som kan besluta hur detta tillägg ska tillämpas. Därmed gäller beslutet även andra delstater.

Högsta domstolen varnade också för att om delstater skulle kunna besluta om detta så skulle det kunna leda till en rad olika beslut som leder till valkaos. Det skulle kunna leda till att samma kandidat är godkänd i vissa delstater men inte andra utifrån samma händelsebakgrund.

Även Illinois och Maine har förbjudit Trump att ställa upp i primärvalet, men avvaktat sina åtgärder med hänvisning till utslaget i Högsta domstolen.

Colorado är en av 15 delstater där republikanerna har primärval eller nomineringsmöten under tisdagen, den så kallade "Super Tuesday". Trump har hittills vunnit flest delegater och leder klart i opinionen mot enda utmanaren – Nikki Haley.

Presidentvalet hålls den 5 november.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -