RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ MARKNADSRÖRELSER EFTER JANUARI-KPI FRÅN SCB (Direkt)

2024-02-19 10:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronan stärktes marginellt och kortvarigt på måndagsmorgonen efter ett något högre inflationsutfall än väntat. Svenska räntor visade däremot inga direkta rörelser, vilket var i linje med utvecklingen i övriga Europa, medan euron är aningen starkare mot dollarn.

Kronan handlas vid 10-tiden 2 öre starkare mot både euron och dollarn, än vid fredagens svenska stängning.

SCB meddelade att KPIF-inflationen steg till 3,3 procent i januari, från 2,3 procent månaden före. Uppgången var något större än analytikernas prognos på 3,1 procent, enligt Infronts enkät bland analytiker.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, sjönk samtidigt till 4,4 procent i januari, från 5,3 procent i december. Infront-enkäten pekade mot just 4,4 procent.

"Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI", säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

SCB noterar även att matpriserna stiger igen, och de varugrupper som ökade mest från i december var kaffe, te och kakao samt oljor och fetter.

Riksbankens prognos, från november, pekade mot en KPIF-inflation på 3,2 procent i januari samt en KPIFXE-inflation på 4,5 procent.

Swedbank skriver i en kommentar att utfallet var lite på den hökaktiga sidan, men att de håller fast vid sin prognos om att Riksbanken kommer att börja sänka sina styrräntor i maj.

De noterar att varupriserna var ganska höga, vilket återspeglade lägre än väntade reor, särskilt kläder men även i viss mån möbler och fritidsartiklar. Det skedde också stora månatliga höjningar av hyresgästernas avgifter och hyror. Bortsett från det verkar månatliga tjänsteprishöjningar normala sett till restauranger, hotell och flygresor.

Omviktningen av korgen innehöll ett stort negativt bidrag i januari-utfallet och enligt Swedbank kommer denna effekt att vara negativ under hela 2024, något mer så än de räknat med.

"På ytan ser januari-KPI-utfallet hyggligt ut på grund av den stora negativa korgeffekten och därför är de månatliga prisökningarna faktiskt något större än de ser ut att vara, vilket är negativt för Riksbanken. Den underliggande inflationstrenden är dock fortfarande positiv och tjänsteprishöjningarna verkar, med vissa undantag, dämpade. Sammantaget håller vi fast vid vår uppmaning att Riksbanken ska börja sänka styrräntan i maj", skriver Swedbank.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar också att KPIF-inflationen var något högre än väntat, den främsta överraskningen på uppsidan var elpriserna. Även tjänstepriserna steg en aning mer än Nordea räknat med, vilket även matpriserna gjorde.

"Sammantaget var kärninflationen i januari något högre än vi hade förväntat oss, men förändrar inte den övergripande bilden. Vi ser fortfarande inflationen falla under de kommande månaderna och bli för låg senare i år. Dessutom förväntar vi oss att ECB sänker räntorna i juni och kronan tycks vara på fastare grund. Vi håller fast vid vår prognos att Riksbanken sänker räntorna i maj", skriver Torbjörn Isaksson.

USA-räntorna steg lite efter svensk stängning på fredagen. USA-marknaderna håller stängt på grund av Presidents' Day, något som dämpar aktiviteten globalt.

Båda Fed-ledamöterna Raphael Bostic och Mary Daly är öppna för tre räntesänkningar i år om inflationen fortsätter att komma ned, men mer data behövs.

Medianen i FOMC:s senaste prognos från decembermötet var tre sänkningar. Marknaden ser mer än så men har på senare tid dämpat sina förväntningar.

             måndag kl 10.10 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:4250  (10:4456)  EUR/USD    1:0778  (1:0767)
EUR/SEK    11:2368  (11:2606)  USD/JPY    149:96  (150:33)
Ty obl 2      2,80     (2,81)  Ty obl 10    2,40    (2,40)
US obl 2      4,64     (4,64)  US obl 10    4,29    (4,29)
Sv obl 2      2,71     (2,70)  Sv obl 10    2,44    (2,44)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -