VOLVO CARS
POLESTAR-BESKED MINSKAR RISKEN I AKTIEN -ANALYTIKER (Direkt)

2024-02-02 11:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo Cars besked om att bolaget utvärderar sitt innehav i Polestar, med en utdelning som ett alternativ, minskar risken i aktien avsevärt.

Det är den sammantagna bedömningen enligt en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av, där analytiker har antagit en mer positiv syn på Volvo Cars-aktien.

En utdelning av Polestar-aktierna kan vara värt 3-7 kronor per aktie för Volvo Cars aktieägare, menar Nordea i en analys där banken uppgraderar Volvo Cars till köp (behåll) med en riktkurs på 45 kronor.

"Vi ser en potential om ytterligare 11:50 kronor om bolaget levererar på sina 2026-mål och får lånet från Polestar återbetalat", skriver banken.

Nordea höjer sitt estimat för Volvo Cars ebit med 18-20 procent för 2024-2026 till följd av beslutet att gå ur Polestar-innehavet.

"Trots att bilmarknaderna är fortsatt utmanande tror vi att Volvo Cars kan skapa sin egen tillväxt tack vare lanseringar av nya modeller (inklusive EX30)", skriver Nordea.

DNB Markets uppgraderar också Volvo Cars, till behåll (sälj) och höjer riktkursen till 35 kronor (32). Enligt bankens styckesvärdering tillskrivs Volvo Cars ett värde på 27 kronor per aktie och Polestar ett värde om 8 kronor per aktie.

Fjärde kvartalets starka bruttomarginal och förtydligandet av "mid-decade"-målen överskuggades av utvärderingen av innehavet i Polestar. En utdelning av Polestar skulle adressera en av de negativa aspekterna kring aktien, menar DNB.

Kepler Cheuvreux har i sin tur uppgraderat Volvo Cars till behåll (minska) och höjt riktkursen till 38 kronor (35).

"Gårdagens tillkännagivanden minskar den oro som utgjorde en central del av vår negativa inställning. Även om vi anser att målen för 2026 (550-600 miljarder kronor i intäkter, en ebit-marginal som än högre än 8 procent) fortfarande är för optimistiska, givet en utmanande bakgrund för BEV, ser riskavkastningen mer gynnsam ut", skriver Kepler i en analys.

SEB kallar Volvo Cars besked om Polestar en helomvändning (180-gradare) och banken har höjt riktkursen för Volvo Cars till 36 (28) kronor. Riktkursen innebär en fortsatt konservativ värdering av Volvo Cars, vilket SEB menar är klokt givet bristen på kassaflöde.

"Vi tror emellertid att bolagets strategi har potential. Om marginalerna skulle visa sig bli högre ser vi en stor potential på uppsidan", skriver SEB.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo Car B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -