ERICSSON
MARGINALMÅL INTE HELT UTESLUTET 2024 - FC (Direkt)

2023-10-17 09:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson utesluter inte helt och hållet att bolaget kan nå den nedre delen av sitt långsiktiga mål om en justerad ebita-marginal på 15-18 procent 2024.

Det säger Ericssons finanschef Carl Mellander i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, strax efter att bolaget meddelat att det inte längre guidar för 2024. Tidigare guidningen var att ebita-marginalen skulle nå den nedre delen av intervallet 15-18 procent under nästa år.

Är det helt uteslutet att ni når marginalmålet 2024?

"Nej, jag skulle inte säga att det är helt uteslutet men det beror på marknaden. Skulle den svänga tillbaka, ränteläget kommer ned, fundamenta hos operatörerna förbättras så att de ökar investeringarna i stället för minskar. Ja, då är det är klart att det finns en möjlighet", säger han.

Det tidigare målet för 2024 baserades på förväntningar om att marknaden för mobilnät skulle återhämta sig mot slutet av 2023.

"Vad vi säger är att det är så pass osäkert just nu och vi har inte en fast grund att guida på för 2024. Vi håller kvar det långsiktiga målet 15-18 procent, men det kräver att marknaden förbättras. Därför är det klokare att planera för att nuvarande situation fortsätter in i 2024", säger Carl Mellander.

Är det uteslutet att det sker en återhämtning i marknaden 2024?

"Nej det skulle jag inte säga. Det finns olika scenarier, skulle en återhämtning komma skulle vi ha nytta av den. Om den kommer så kommer att vi ha det vi kallar 'operating leverage'", säger han.

På rullande fyra kvartal var Ericssons ebita-marginal, exklusive omstruktureringskostnader, 8,1 procent i det tredje kvartalet. För det fjärde kvartalet guidar Ericsson för en ebita-marginal på cirka 10 procent.

Finns det förutsättningar att förbättra marginalen 2024?

"Vi lever i en marknad med en efterfrågan och viss geografisk mix som har drabbat oss rätt mycket vad gäller topline, lönsamhet och kassaflöde. Just nu råder det för stor osäkerhet för att säga när det här vänder. Just nu kan vi inte säga om det är om ett eller tre kvartal, eller senare", säger Carl Mellander.

Vad gäller Vonage, som Ericsson tagit en nedskrivning för om 32 miljarder kronor i det tredje kvartalet, ser bolaget ett tydligt intresse från kunderna för den nya plattformsverksamheten.

"Det är tydligt nu att vi för vår nya global network plattform har en väldigt bra traction där med kunder, alla kunddialoger handlar om det här", säger Carl Mellander.

När kommer vi att få se intäkter från plattformen?

"Det kommer blygsam skala i år och växande nästa år."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -