ELI LILLY
FÅR FDA-GODKÄNNANDE FÖR LÄKEMEDEL MOT ALZHEIMERS (Direkt)

2024-07-02 20:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Läkemedelsbolaget Eli Lilly har fått godkännande från den amerikanska hälsomyndigheten, FDA, för sitt nya läkemedel Kisunla, med det aktiva ämnet donamemab, som behandlar tidiga symptom på Alzheimers sjukdom. Donamemab har i studier visat att det kan bromsa sjukdomens progression.

Det rapporterar internationella medier på tisdagskvällen.

Med detta godkännande finns det nu två tillgängliga läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom i USA, där cirka 6 miljoner människor är drabbade. Det andra läkemedlet är Leqembi från Eisai, som utvecklades tillsammans med svenska Bioarctic och har funnits på marknaden sedan 2023.

I en fas 3-studie visade donamemab en 35 procent minskning i försämringen av kognitiva och andra funktioner över 18 månader jämfört med placebo. Patienter som behandlades med Kisunla upplevde också en 39 procent lägre risk för att sjukdomen skulle utvecklas till ett mer allvarligt stadium.

Godkännandet kommer efter att rådgivare till FDA förra månaden enhälligt röstade för att data för donanemab har visat sig vara effektivt för patienter med tidig Alzheimers sjukdom.

Eli Lillys aktie återhämtade sig till runt -0,5 procent på tisdagskvällen, efter att tidigare ha varit nere med 3,9 procent, till följd av kritik från president Joe Biden och senator Bernie Sanders om höga priser på företagets populära viktnedgångsläkemedel.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Eli Lilly - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -