RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR FORTS UPP, STARKT TJÄNSTE-PMI FRÅN USA (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsatte stiga på onsdagen, euron handlades samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen.
Ett antal ECB-rådsledamöter talade på onsdagen, sista dagen innan den tysta perioden inleds inför policymötet nästa vecka. Ett gemensamt tema från ledamöterna var att det är ovisst om räntan kommer att höjas nästa torsdag eller inte, och om räntan skulle lämnas oförändrad då så bör det inte tolkas som att ECB med säkerhet är klara med räntehöjningarna.
"Våra alternativ är öppna vid detta rådsmöte, liksom vid följande möten", sade den franske centralbankschefen Francois Villeroy de Galhao.
"Vi är mycket, mycket nära toppen för våra räntor. Men vi är ännu långt ifrån den punkt då vi kan överväga att sänka dem", fortsatte han.
Data från Tyskland på morgonen visade att industrins orderingång föll med 11,7 procent i juli jämfört med i juni, långt sämre än väntade -4 procent.
Enligt statistikmyndigheten, Destatis, förklaras en stor del av nedgången i juli av en "mycket stor order" som rapporterades inom kategorin "flyg- och rymdfarkoster" i juni, något som bidrog till att den totala orderingången oväntat steg 7,6 procent, i stället för de -2,0 procent som väntades.
Orderingången inom "flyg- och rymdfarkoster" föll 54,5 procent i juli efter att ha ökat 72,4 i juni.
Commerzbank noterade i ett kundbrev att rensat för raset i den kategorin så steg orderingången faktiskt marginellt i juli, och över den senaste fyramånadersperioden har förändringarna varit blygsamma.
"Det är dock definitivt för tidigt att överväga en uthållig stabilisering i orderingången. Snarare pekar PMI och IFO… mot en fortsatt sjunkande orderingång de kommande månaderna, vilket också troligen kommer att speglas i lägre produktion", skrev Commerzbank.
Eurostat rapporterade vidare att detaljhandeln i euroområdet sjönk 0,2 procent i juli jämfört med i juni. Det var något under väntade -0,1 procent, vilket dock kompenserades av att juniutfallet samtidigt reviderades upp till +0,2 procent från tidigare rapporterade -0,3 procent.
I Sverige publicerade Nordea en ny konjunkturprognos på morgonen med svagare utsikter för den svenska ekonomin 2024 jämfört med i föregående prognos i maj. Sveriges BNP väntas nu sjunka 1,3 procent i år och fortsätta ner med 0,2 procent nästa år. I maj väntades -1,4 respektive +0,4 procent
Nordea räknar nu också med att Riksbanken höjer styrräntan i november, då till 4,25 procent utöver den sedan tidigare väntade höjningen, till 4,00 procent, i september.
"Kronans svaga växelkurs utgör en allt större risk. Den är ett viktigt skäl till att Riksbanken höjer styrräntan i höst. Räntehöjningarna tynger ekonomin i en redan vikande konjunktur", sade Annika Winsth, Nordeas chefekonom.
Nordea räknar därefter med att Riksbanken börjar sänka styrräntan i september 2024, och att räntenivån kommer tillbaka till 3,75 procent i slutet av 2024. I slutet av 2025 väntas styrräntan ha sänkts till 2,50 procent.
Svenska statsobligationsräntor ungefär i linje med tyska räntor på onsdagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 2,84 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta i samma utsträckning, till 2,63 procent.
Euron försvagades drygt 1 öre mot kronan, till 11:91, medan dollarn tappade ungefär lika mycket, till 11:10.
Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga något i förmiddagens handel på onsdagen. Uppgången fortsatte, framför allt i kortare löptider, på eftermiddagen efter starka signaler från den amerikanska tjänstesektorn. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 5,01 procent medan tioårsräntan noterade 4,28 procent, 9 respektive 3 punkter högre jämfört med vid samma tid på tisdagen.
USA-data på onsdagen visade bland annat att underskottet i handelsbalansen ökade till 65 miljarder dollar i juli, från 63,7 miljarder i juni (väntat -68 miljarder). Exporten ökade 1,7 procent jämfört med i juni medan importen ökade 1,2 procent.
ISM:s tjänste-PMI steg oväntat till 54,5 i augusti, från 52,7 i juli. Det var över väntade 52,5 och den högsta noteringen för indexet sedan i februari. Bland de underliggande indexen märktes uppgångar för sysselsättning och nya order samt för prisindex
Bank of Canada (BOC) lämnade styrräntan oförändrad på 5.00 procent efter onsdagens möte, vilket var i linje med förväntningarna. BOC noterade att Kanadas ekonomi har gått in i en period med svagare tillväxt, men att pristrycket ändå är brett baserat, och banken är "beslutsam i sitt åtagande att återställa prisstabilitet för kanadensare".
Polens centralbank sänkte sin styrränta med 75 punkter på onsdagen, till 6,00 procent. Konsensusprognosen hade väntat endast -25 punkter, till 6,50 procent.
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt