RÄNTOR/VALUTOR
HÖGT OLJEPRIS BIDRAR TILL FORTS RÄNTEUPPGÅNG (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsätter stiga något i förmiddagens handel på onsdagen, euron handlas samtidigt något högre mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen. Verbala varningar från den japanska regeringen på onsdagsmorgonen bidrog till att åtminstone bromsa dollarns uppåttrend något.
Deutsche Bank noterar i ett kundbrev att oljepriset (Brent) nu har stigit över 90 dollar per fat, för första gången sedan i november, efter beskedet om att Saudiarabien förlänger sina produktionsbegränsningar. Oljepriset har legat i en stigande trend sedan i juni, då Brentoljan noterades till 72 dollar per fat. Då var oljepriset cirka 45 procent lägre än i juni 2022 medan det nu noteras endast cirka 3 procent lägre än för ett år sedan, vilket lär märkas i KPI-statistiken.
"Det är sant att detta inte direkt kommer att visa sig i kärninflationen eftersom det är energi, men risken är att du i slutänden får andrahandseffekter i andra kategorier", skriver Deutsche-ekonomerna.
ECB-rådsledamoten Klaas Knot sade på förmiddagen att investerare som tar positioner emot att ECB kommer att höja styrräntan nästa vecka kanske underskattar riskerna för att räntan höjs.
Han sade att även om nedgången i euroområdets ekonomi dämpar efterfrågan så kommer de uppdaterade inflationsprognoserna inte att skilja sig så mycket från de i juni.
"Jag fortsätter att anse att ett uppfyllande av inflationsmålet till slutet av 2025 är ett minimum. Jag skulle vara obekväm med en utveckling som senarelägger denna deadline, snarare skulle jag inte vara emot om den tidigarelades lite", sade Klaas Knot.
Data från Tyskland på morgonen visade att industrins orderingång föll med 11,7 procent i juli jämfört med i juni, långt sämre än väntade -4 procent.
Enligt statistikmyndigheten, Destatis, förklaras en stor del av nedgången i juli av en "mycket stor order" som rapporterades inom kategorin "flyg- och rymdfarkoster" i juni, något som bidrog till att den totala orderingången oväntat steg 7,6 procent, i stället för de -2,0 procent som väntades.
Orderingången inom "flyg- och rymdfarkoster" föll 54,5 procent i juli efter att ha ökat 72,4 i juni.
Commerzbank noterar i ett kundbrev att rensat för raset i den kategorin så steg orderingången faktiskt marginellt i juli, och över den senaste fyramånadersperioden har förändringarna varit blygsamma.
"Det är dock definitivt för tidigt att överväga en uthållig stabilisering i orderingången. Snarare pekar PMI och IFO… mot en fortsatt sjunkande orderingång de kommande månaderna, vilket också troligen kommer att speglas i lägre produktion", skriver Commerzbank.
Klockan 11.00 ska Eurostat publicera detaljhandelsdata för juli.
I Sverige publicerade Nordea en ny konjunkturprognos på morgonen med svagare utsikter för den svenska ekonomin 2024 jämfört med i föregående prognos i maj. Sveriges BNP väntas nu sjunka 1,3 procent i år och fortsätta ner med 0,2 procent nästa år. I maj väntades -1,4 respektive +0,4 procent
Nordea räknar nu också med att Riksbanken höjer styrräntan i november, då till 4,25 procent utöver den sedan tidigare väntade höjningen, till 4,00 procent, i september.
"Kronans svaga växelkurs utgör en allt större risk. Den är ett viktigt skäl till att Riksbanken höjer styrräntan i höst. Räntehöjningarna tynger ekonomin i en redan vikande konjunktur", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.
Nordea räknar därefter med att Riksbanken börjar sänka styrräntan i september 2024, och att räntenivån kommer tillbaka till 3,75 procent i slutet av 2024. I slutet av 2025 väntas styrräntan ha sänkts till 2,50 procent.
Svenska statsobligationsräntor stiger ett par punkter över hela linjen på onsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron jämfört med vid svensk stängning på tisdagen.
Vice riksbankschefen Martin Flodén ska tala om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik, klockan 13.00, och klockan 18.00 ska riksbankschefen Erik Thedéen tala om "min syn på det ekonomiska läget".
Danske Bank i skriver i ett morgonbrev att de har svårt att se att de ska säga något som påverkar förväntningarna inför det kommande policymötet, den 21 september, där en höjning med 25 punkter "verkar spikat".
"Det är också svårt att se hur Flodén eller Thedéen skulle kunna lyckas med att förmedla ett budskap som stärker SEK, särskilt efter att båda redan har uttalat sig om samma tema för en vecka sedan", skriver Danske Bank i morgonbrevet.
Amerikanska statspappersräntor fortsätter att stiga något även i den europeiska handeln på onsdagen inför en eftermiddag som bland annat bjuder på handelsbalans för juli samt ISM:s tjänste-PMI för augusti. Dessutom står de regionala Fed-cheferna Susan Collins och Lorrie Logan, klockan 14.30 respektive klockan 21.00, och klockan 20.00 publiceras också Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book.
onsdag kl 10.00 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 11:1051 (11:1168) EUR/USD 1:0730 (1:0718)
EUR/SEK 11:9167 (11:9171) USD/JPY 147:43 (147:53)
Ty obl 2 3,08 (3,05) Ty obl 10 2,65 (2,61)
US obl 2 4,95 (4,92) US obl 10 4,27 (4,25)
Sv obl 2 3,47 (3,45) Sv obl 10 2,84 (2,82)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt