VALUTA
KRISTERSSON BEJAKAR DEBATT OM EURON,KNYTA SEK TILL EURON (Direkt)
BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Statsminister Ulf Kristersson välkomnar en debatt om ett svenskt inträde i euron eller om att knyta kronan till euron som Danmark.
Det sade han till journalister efter EU-toppmötets slut på fredagen.
"Regeringen har inga sådana planer just nu, men jag välkomnar en sådan diskussion", sade han.
Ett mellansteg som EU-kommissionen för fram för att stabilisera den svenska kronan är att knyta kronan till euron inom EU:s växelkursmekanism ERM2.
Ulf Kristersson var osäker om en folkomröstning behövs för ett sådant beslut.
"På rak arm kan jag inte svara på om det behövs en folkomröstning", sade han.
En diskussion om för- och nackdelar med en egen valuta är välkommen nu. Den gamla sanningen är inte lika självklar att exportföretagen alltid har nytta av en svag krona, sade han.
"Många svenskar diskuterar att den svaga kronan är ett problem. Vi ser många svenskar som semestrar i Sverige i år", sade Ulf Kristersson.
I början av veckan kommenterade kommissionens ekonomiska taleskvinna Veerle Nuyts den rekordsvaga kronan för Nyhetsbyrån Direkt.
En gemensam valuta undanröjer givetvis problemet med volatila växelkurser, sade hon.
"Tidigare undergrävde svängningarna förtroendet, avskräckte investeringar och orsakade ekonomisk instabilitet i vissa länder", sade hon, och syftade tiden före euron.
"Använder man en gemensam valuta blir det helt enkelt lättare, billigare och mindre riskfyllt att göra affärer", sade hon.
Att knyta kronan till euron i ERM2 skulle vara ett naturligt och nödvändigt mellansteg, förklarade Veerle Nuyts.
ERM2 stabiliserar valutorna för EU-länder utanför euron samtidigt som deras centralbanker följer ECB:s penningpolitik för att hålla nere inflationen.
För närvarande deltar Danmark och Bulgarien i ERM2.
Det normala fluktuationsbandet i ERM2 är plus/minus 15 procent, som Bulgarien använder runt centralkursen 1:95583 lev per euro.
Danmark använder ett mycket smalare band på plus/minus 2,25 procent runt centralkursen 7:46038 kronor per euro.
Om växelkursen når bandgränserna intervenerar ECB, alla euroländers nationella centralbanker och ERM2-landets centralbank automatiskt och i obegränsad utsträckning för att stödja växelkursen.
Stabil valuta är ett av kraven för inträde i euron. Det definieras som minst två års deltagande i ERM2 utan kraftiga avvikelser från centralkursen.
Åren 1991-1992 var kronan ensidigt knuten till eurons föregångare, EU:s beräkningsenhet ecun.
Riksbanken behövde då ensamt försvara kronkursen. Detta blev till sist omöjligt, trots en ränta på 500 procent kortvarigt.
Bengt Ljung +32 22 30 74 56
https://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt