RÄNTOR/VALUTOR
LÅNG DAGS FÄRD MOT YELLEN-ANFÖRANDE (Direkt)

2016-02-10 10:47

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor handlas på marginellt högre nivåer i förmiddagens handel på onsdagen, jämfört med nivåerna vid tisdagens svenska stängning. Euron handlas samtidigt svagare mot dollarn.

Aktiekursen för Deutsche Bank, som har stått i centrum för mycket av de senaste dagarnas finansoro, stiger markant i den tidiga handeln, och även andra fokusbanker, som UniCredit och Societe Generale ser stigande börskurser - än så länge - vilket bidrar till en generellt positiv utveckling på europeiska börser.

Efter den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna lär onsdagen sannolikt ändå i hög grad bli en lång dags väntan på Fedchefen Janet Yellens kommentarer inför representanthusets finansutskott, klockan 16.00. Tidigare uppgifter om att anförandet skulle publiceras redan klockan 14.30 verkar ha strukits.

Fedchefen har inte talat offentligt sedan presskonferensen efter räntebeskedet i december, då Fedledamöternas prognoser pekade mot att styrräntan skulle höjas med fyra gånger 25 punkter under 2016. Givet att marknaden nu har prisat ur nästan all sannolikhet för ens en enda räntehöjning i år lär Janet Yellen behöva väga sina ord noga för att inte förvärra spänningsläget.

Wall Street Journal skriver att Janet Yellen troligen kommer att försöka hålla alla dörrar öppna, i avvaktan på inkommande data och huruvida marknadsturbulensen kan dämpas. Men en orosfaktor är att nya indikationer på inflationsförväntningarna bland hushåll och investerare sjunker.

Amerikanska statspappersräntor stiger också i den europeiska onsdagshandeln, efter att ha handlats nedåt efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, och USA-terminerna indikerar för närvarande en positiv öppning på Wall Street i eftermiddag.

Svenska statsobligationsräntor sjunker däremot marginellt på onsdagsförmiddagen, medan Riksbanksdirektionen sitter i möte för beslut om penningpolitiken och fastställandet av en ny penningpolitisk rapport. Kronan handlas samtidigt något svagare mot euron och dollarn.

Dagens Industris skuggdirektion argumenterar, med röstsiffrorna fem mot ett, för att Riksbanken ska lämna reporäntan oförändrad. Avvikaren, Swedbanks Olof Manner, befarar dock att marknaden kan reagera kraftigt om Riksbanken agerar hårdare än den räknar med.

"Jag tycker inte att fördelarna med att göra det som är moraliskt rätt på lång sikt väger upp nackdelarna på kort sikt", säger han.

Enligt SME Direkts enkät är konsensusprognos att reporäntan sänks med 10 punkter, till -0,45 procent, men analytikerna är inte eniga.

Data från SCB på förmiddagen visade att näringslivets produktion ökade med goda 5,1 procent på årsbasis i december, men det var endast byggproduktionen som uppvisade positiv tillväxt, 15,2 procent. Att industriproduktionen skulle uppvisa negativ tillväxt var väntat, men en ökning med endast 0,2 procent för tjänstesektorn var lågt givet att tjänsteproduktionsindex för december visade +6,0 på årsbasis i december.

Hushållens konsumtion steg samtidigt 2,6 procent på i årstakt i december. Det varma vädret dämpade ökningstakten, posten bostad, elektricitet, gas och uppvärmning sjönk 0,6 procent.

I Norge steg KPI oväntat mycket mellan december och januari, med 0,6 procent, vilket drev upp inflationstakten från 2,3 till 3,0 procent, väl över väntade 2,4 procent. Enligt Statistisk Sentralbyrå var det framför allt högre elpriser, +20 procent, som låg bakom uppgången. Därmed påverkades inte kärninflationstakten, som var oförändrad på 3,0 procent, vilket var i linje med prognos.

Elpriser ingår dock i svenska KPIF-inflationen, och med gemensam elbörs kanske det kan finnas utrymme för positiva inflationsöverraskningar för Riksbanken i januari-KPI (publiceras den 18/2), men det handlar i så fall sannolikt bara om en temporär lättnad.

Övrig Europadata på onsdagen bekräftar bilden av att december var en dålig månad för den europeiska industrisektorn, i Frankrike sjönk produktionen 1,6 procent jämfört med i november (väntat +0,3) och i Storbritannien noterades -1,1 procent (väntat -0,1).

              onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15) 
             =================================== 
USD/SEK    8:4318  (8:4134)  Statsobl 2y   -0,59 (-0,58)
EUR/SEK    9:4936  (9:4835)  Statsobl 10y   0,47  (0,48)
EUR/USD    1:1259  (1:1272)  Räntegap/ty      21    (23)
US obl 10y   1,75    (1,74)  Tysk obl 10y   0,26  (0,25)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -