RIKSBANKEN
SKUGGDIREKTIONEN SPLITTRAD OM SÄNKNING - DI (Direkt)
STOCKHOLM (Direkt) Dagens Industris skuggdirektion röstar för en oförändrad ränta, men en utslagsröst avgjorde. Tre av ledamöterna ville lämna oförändrat och tre vill sänka.
Det framgår av måndagens tidning.
Cecilia Hermansson, Harry Flam och Ebba Lindsö ville sänka reporäntan medan Klas Eklund, Heidi Elmér och Olof Manner röstade för en oförändrad reporänta. Eftersom Heidi Elmér hade den roterande utslagsrösten blev beslutet att reporäntan ska lämnas oförändrad.
Skuggdirektionen samlade bedömning är att den gradvisa återhämtningen i den globala konjunkturen fortsätter, men flera reser frågetecken för styrkan. Dessutom ser flera ledamöter en låg inflation.
"Jag lägger inte fokus på konjunkturen lika mycket som på inflationen och arbetslösheten. Kostnadstrycket i ekonomin är lågt, liksom resursutnyttjandet. Det dämpar löneutvecklingen. Vi ser också att arbetsmarknaden utvecklats sämre än väntat den senaste tiden. Det finns fortfarande en cyklisk komponent i arbetslösheten. Det betyder att penningpolitiken kan påverka", sade Swedbanks seniorekonom Cecilia Hermansson, som vill sänka reporäntan med 25 punkter till 0,50 procent.
Hon tycker att det är bättre att sänka nu för att längre fram kunna börja höja räntan lite tidigare.
"Jag vill inte ha en låg räntebana under lång tid. En sänkning skulle också visa att vi tar inflationsmålet på allvar", sade hon.
Ebba Lindsö, styrelseordförande i sjätte AP-fonden, vill också sänka reporäntan med 25 punkter.
"Inflationen är historiskt låg och det finns inga inflationsimpulser. Jag ser fyra skäl till sänkning: 1. Kronan, vi behöver inte i onödan försvaga vår konkurrenskraft. 2. Arbetsmarknaden är svag och behöver all olja den kan få i maskineriet. 3. Förtroendet för inflationsmålet måste upprätthållas. 4. Ska vi få igång tillväxten behöver vi investeringar", sade hon.
För sänkt ränta röstar också Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet.
"Det är självklart för mig. Vårt mandat är inflationsmålet. Jag är väldigt oroad över att inflationsförväntningarna är så låga som de är. Det finns en osäkerhet om huruvida inflationen kommer att vara 2 procent, vilket får samhällsekonomiska effekter på pris- och lönebildning. Allt talar för att räntan borde ned", sade han.
Olof Manner, makroansvarig vid Swedbank, menar att räntebeslutet nog är det svåraste han har fattat, men han röstar ändå för att hålla räntan oförändrad mot bakgrund av starkare konjunktur och de risker som är förknippade med hushållens skuldsättning.
"Huspriserna och upplåningen stiger i en jämn takt. Jag tror att hushållens skuldsättning är ett rejält bekymmer den dagen Riksbanken börjar höja räntan", sade han.
För oförändrad ränta röstar även Skandias chefekonom Heidi Elmér.
"Att sänka nu skulle vara ovanligt sent i konjunkturcykeln. Det finns också risker med hushållens skulder", sade hon och tillade att hon inte tror att politikerna kommer att göra särskilt mycket åt riskerna med skuldsättningen.
"Jag tror inte att mycket händer och landar därför i att lämna räntan oförändrad", fortsatte hon och tillade att det var ett "svårt beslut" och att hon inte utesluter en sänkning senare.
Klas Eklund, seniorekonom på SEB, vill också låta räntan vara.
"Det är svårt att sänka i ett läge när BNP så tydligt har vänt upp. Därför tror jag inte heller att bibehållen reporänta den här gången skulle skada inflationsmålets trovärdighet", sade han.
Riksbanken har sitt penningpolitiska möte på tisdagen, med räntebesked på onsdagen klockan 9.30. I SME Direkts prognosenkät räknar 13 av 14 tillfrågade analytiker med en oförändrad ränta, medan en tror på en räntesänkning till 0,50 procent.
Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt