Är ISK ett bra alternativ när räntan stigit?

Skatt Fond- och aktiesparare har hittills varit bortskämda med att betala låg skatt på investeringssparkontot. Placera tar reda på var smärtgränsen går och hur man kan tänka när det kommer till alternativ.

Med ett nytt ränteläge kan tips och råd som var självklara för ett par år sedan vara mindre bra idag. I denna artikel undersöker Placera hur väl investeringssparkontot står sig som det självklara valet i dagens sparklimat.

Skatten på ISK och kapitalförsäkring är 30 procent av statslåneräntan plus en procentenhet. Det är statslåneräntan den 30 november året före som gäller. Således är skatten i år 1,94 procent plus 1 procentenhet (detta kallas schablonintäkten) multiplicerat med 30 procent, alltså 2,94 × 30 %, vilket är 0,882 procent.

 

Det är Riksgälden som fastställer statslåneräntan.

Om du i stället har dina aktier och fonder på en vanlig depå så får du skatta för 30 procent av vinsten och på eventuell utdelning.

Exempel: Skatt på ISK

Med en aktie- eller fondportfölj på ett ISK på 1 miljon kronor får du således betala 8 820 kronor i skatt. Den har gått i linje med OMX Stockholm 30, alltså de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen och avkastat 8 procent i år.

Om du haft din portfölj på en vanlig depå och realiserat din vinst skulle du behöva betala 24 000 kronor i skatt (1 000 000 × 0,08 × 0,3).

Om börsen i stället gått ned 8 procent, så att du efter nedgången hade 1 miljon kronor, hade du ändå behövt betala 8 820 kr i skatt på ditt ISK.

Med en depå och med motsvarande förlust hade skatten såklart blivit noll och du hade haft möjligheten att kvitta den mot en kapitalvinst.

Schablonintäkten kan aldrig vara lägre 1,25 procent och därför är den lägsta skatten man betalar på ISK alltid 0,375 procent (1,25 × 0,3).

För tillfället är statslåneräntan 2,51 procent och det är den högsta nivån sedan investeringskontot lanserades. Vi vet ju inte vad statslåneräntan kommer att vara i slutet av november, men vi kan använda den nuvarande som exempel.

Schablontintäkten blir alltså 3,51 procent och det är den nivå på avkastningen som ditt innehav på investeringssparkontot måste uppgå till för att det ska löna sig ur skattesynpunkt att spara på ISK. Eftersom börsen historiskt avkastat mer än så får man anse det rationellt att behålla fonder och aktier på sitt ISK även nu, och även om statslåneräntan skulle stiga lite till.

Precis som före räntorna började stiga är det ingen bra idé att ha rena pengar eller korträntefonder på sitt ISK, men det är självklart ännu sämre än innan.

Skillnaden nu är att blandfonder och lite mer högavkastande räntefonder inte längre är fördelaktigt på ett ISK då man inte kan förvänta sig en tillräckligt hög värdeökning. Tidigare var det ju en förväntad avkastning över 1,25 procent som gällde som gräns, nu är det 3,51 procent och det är rimligt att ha en marginal också, eftersom kapitalet på ISK beskattas i sin helhet och även ifall värdet sjunker.

Flytta ut blandfonderna ur ISK:t, alltså, eller sälj dem och öppna sparkonto och köp en aktiefond i stället. Sen har du sparkonto med hög ränta och statlig insatsgaranti utanför ISK respektive en aktiefond på ISK.

Huruvida det lönar sig att spara på ISK eller inte beror alltså på ifall kapitalets avkastning överstiger schablonräntan.

Ju längre tid sparhorisonten är, desto större chans att ISK överträffar din vanliga depå, men det gäller att ha aktier, aktiefonder eller andra produkter med en hög förväntad avkastning på kontot.

Anledningen är att ju längre du har sparandet på ISK, desto högre är sannolikheten för att du kommer att uppnå en historisk genomsnittlig börsavkastning.

Så har det förstås varit tidigare också, men eftersom schablonintäkten numer är betydligt högre så ökar ju också risken för att avkastningen inte blir tillräckligt hög.

Precis som att vi vet att börsen stiger och sjunker över tid, men att den på sikt förväntas att tjänas oss väl kanske vi ska tänka med skatten på ISK också? Att även om det svider att betala högre skatt än vi gjort det senaste decenniet är det ändå det ekonomiskt smarta i längden.

För tror du inte att dina aktier och fonder ska överstiga statslåneräntan plus en procent, eller har en kort sparhorisont, så kanske du inte ska äga dem ändå.

Tänk på att inte flytta pengar in och ut på ditt ISK utan att tänka dig för, eftersom det påverkar skatten.

Vissa minns kanske att det fanns ett löfte i Tidöavtalet om att de första 300 000 kronorna skulle vara skattefria, men det löftet försvann i budgeten sedan.

Fördelar ISK

På sikt, och med ett antagande om att börsen kommer att avkasta i nivå med den historiska avkastningen, så kommer ISK vara ett bättre alternativ eftersom du kommer att betala mindre skatt. Det gäller förstås om du har en väldiversifierad portfölj.

En av de stora fördelarna med ISK jämfört med depå är att det är enkelt att deklarera.

Nackdelar ISK

Du saknar flexibiliteten att kunna realisera vinster och förluster för att kunna kvitta dessa.

Du behöver betala skatt även om du inte går med vinst.

Kapitalförsäkring, då?

Skatten på kapitalförsäkring är lika hög som skatten på ISK och därför gäller detsamma för kapitalförsäkring.

Här kan du läsa mer om skillnader och likheter mellan ISK och kapitalförsäkring.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -